Nenechte si ujít v týdnu od 19. do 25.12.2011

Nenechte si ujít
Štědrý den už doslova klepe na dveře. Přesto se ještě najdou literární akce, na které si vás dovolím pozvat v tomto předvánočním čase…

Na předvánoční poetické čtení a koledování vás zve hned v pondělí 19. prosince Městská knihovna v Moravském Krumlově. Akce dostala název Pod hvězdným stromem aneb Naše dávné vánoční vzpomínky. Celé posezení zpříjemní hudebním doprovodem sourozenci Záviškovy, ochutnávat můžete tradiční punč či mlsat vánoční cukroví.
Předvánoční poetické čtení a koledování
se koná od 14,30 hod 19. prosince 2011 v Domě s pečovatelskou službou v Moravském Krumlově

Josef Formánek, cestovatel, zakladatel magazínu Koktejl a úspěšný spisovatel bude číst ze své nejnovější knihy Umřel jsem v sobotu, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Tuto knihu psa Formánek dva roky. Jedná se o mrazivý příběh se skutečně stal. Je to strhující příběh o lásce, osudu, ztrátě dítěte a druhých šancích, které už se nikdy nebudou opakovat. Co se stane, když se nevyrovnáme s minulostí? Přijde vůbec nějaká budoucnost?
Autorské čtení Josefa Formánka
se koná 20. prosince od 19 hodin v Praze, na pobočce Městské knihovny Modřany.

Pokud patříte k obdivovatelům severské literatury, pak byste si neměly nechat ujít posezení na téma Chladný sever. V tomto pořadu vystoupí přední překladatelé skandinávských literatur: Robert Novotný, překladatel z dánštiny, Jaroslava Vrbová, překladatelka z norštiny, Zbyněk Černík, překladatel ze švédštiny a Vladimír Piskoř, překladatel z finštiny. Každý z nich představí čtyři své překlady a pohovoří o nich.
Pořad Chladný sever – večer skandinávské literatury
se uskuteční v Praze, v Domě čtení ve středu 21. prosince od 18 hodin.

Milujete detektivky? Pak navštivte program určený pro všechny milovníky tohoto literárního žánru tento čtvrtek v Domě čtení v Praze. Akce vám poradí co číst, můžete si nechat doporučit některé knihy a poslechnout si povídání o zajímavých detektivních románech, převážně ze severského prostředí. V krátkosti bude rovněž představeno 5 knih, které si budete moci ihned vypůjčit.
Čtenářův rádce – detektivky
se koná v Praze, v Domě čtení ve čtvrtek 23. prosince od 18 hodin.

Další pozvánka letí do Písku, kde máte možnost navštívit expozici věnovanou Radku Pilařovi. Jeho tvorba je nesmírně široká, ilustroval na 50 knížek pro děti, které vyšly po celém světě, vytvořil kolem 40 krátkých filmů a večerníčků, realizoval přes 30 videozáznamů a videoartů.
Stálou expozici Radka Pilaře
můžete navštívit v písecké Sladovně.

A s poslední pozvánkou na tento týden se podíváme do pohádkového Jičína. Až do 8. ledna zde probíhá výstava celoživotního díla Adolfa Borna. Milovníky jemné ironie, úsměvné nadsázky i trochu poťouchlého humoru jistě tato výstava malíře, animátora, grafika, karikaturisty a ilustrátora Adolfa Borna potěší. Výstava umělce, jehož kresby zdobí i více než 200 knižních titulů u nás i v zahraničí, bude opožděným blahopřáním k umělcovým osmdesátým narozeninám.
Výstava celoživotního díla Adolfa Borna
probíhá v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně až do 8. ledna 2012.

Všem čtenářům Klubu knihomolů přeji za tvůrce „seriálu“ Nenechte si ujít krásné a spokojené Vánoce a těším se s na setkání s vámi zase v novém roce, při dalších literárních setkáních.

Doporučení:
Share

Napsat komentář