Světlo světa spatřily Pohádky z husího brka. Jejich vydání podpořily děti ze Čtení pomáhá.

Foto_křest_divoké husy_2
Ve středu 23. října byla slavnostně pokřtěna knížka dětských příběhů Pohádky z husího brka. Tato jedinečná publikace obsahuje 23 příběhů od známých osobností.

Do psaní pohádek se pustili například Michaela Dolinová, Štěpánka Duchková, Nela Boudová, Alena Ježková, Karel Voříšek či Jan Přeučil. Ručně psaný originál knihy byl přímo na křtu vydražen a peníze poputují na konto občanského sdružení Klub nemocných cystickou fibrózou. Občanskému sdružení připadne také výtěžek z prodeje dalších výtisků knihy. Pohádkám z husího brka přispěly také děti ze Čtení pomáhá. Částka ve výši 100 tisíc korun byla použita na vydání knihy.

Knížka Pohádky z husího brka je jedinečnou kompilací příběhů napsaných známými osobnosti. Sbírka obsahuje 23 pohádek.

„Jsme moc rádi, že se nápad s pohádkovou knížkou ujal a získali jsme podporu celé řady vážených osobností, které se i přes svou vytíženost s chutí pustily do psaní. Velký dík patří také čtenářům z projektu Čtení pomáhá, kteří pro nás vyčetli 100 tisíc korun. Ty pomohly pokrýt náklady na vydání knížky,“

říká Marcela Nevšímalová, ředitelka Nadace Divoké husy, která stojí za vznikem publikace.

Autorky knih, zleva: Tereza Herz Pokorná, Renata Drössler, Štěpánka Duchková

Knížka Pohádky z husího brka byla za účasti některých hvězdných autorů slavnostně pokřtěna ve středu 23. října. Originál s ruční vazbou byl na místě vydražen za neuvěřitelných 76 500 Kč. Výtěžek poputuje na konto Klubu nemocných cystickou fibrózou, které pomáhá dětem s touto nevyléčitelnou chorobou. Na pomoc pacientům s cystickou fibrózou poputuje také výtěžek z prodeje všech výtisků Pohádek z husího brka.

Autoři pohádek:

Hanka Kynychová, David Smoljak, Michaela Dolinová, Štěpánka Duchková, Milena Steinmasslová, Tomáš Valík, Tereza Herz Pokorná, Jiří Zbořil, Gabriela Vránová, Marcela Březinová, Renata Drössler, Petra Špindlerová, Libuška Vojtková, Karel Voříšek, Kamila Špráchalová, Alena Ježková, Ivona Březinová, Ondřej Kepka, Nela Boudová, Jiří Dědeček, Kamila Moučková, Jan Přeučil a Eva Hrušková.

***
Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají. Jedním z ambasadorů Čtení pomáhá je Vojtěch Dyk. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman.

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz
Facebook: http://www.facebook.com/ctenipomaha

Doporučení:
Share

Napsat komentář