Ferdinand V. Dobrotivý

Ferdinand V
Na pulty knihkupectví se dostává dosud méně známá publikace spisovatele a novináře Karla Sabiny. Knihu Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba vydalo nakladatelství Academia.

Svazek přináší širší veřejnosti dosud neznámý román z klasického období české literatury, dějově zasazený do 30.-40. let 19. století a vrcholící revolučním rokem 1848. Jde o rozsáhlou společensko-politickou fresku, v níž jsou zachycena všechna prostředí císařského Rakouska včetně Vídně, Prahy, Uher, Slovenska, polské i ukrajinské Haliče a Itálie.

V zalidněných výjevech z pražské královské korunovace Ferdinanda V. v r. 1836 nebo později ve scénách z revolučních bojů se střetávají postavy z nejrůznějších společenských vrstev od císařského dvora až po české vlastenecké kruhy, postavy z lidu a dokonce z pražského podsvětí.

Dílo pochází ze závěrečného tvůrčího období Karla Sabiny (1813–1877), který byl nucen žít na okraji kulturní společnosti poté, co byla veřejně odhalena jeho konfidentní spolupráce s rakouskou policií. Čtivě a poutavě napsaný text proto bilancuje působení romantické generace včetně deziluze z nezdařené revoluce a nepochybně obsahuje řadu autentických vzpomínek a názorů autora.

 

Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba

Autor: Karel Sabina

Vydalo: Nakladateství Academia

Edice: Krásná literatura
Počet stran: 952
Formát: 156 × 232 mm
Vazba: vázaná
Datum vydání: 10/2013
Vydání: 1.
ISBN: 978-80-200-2254-7

 

Přečtěte si více o  knize Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.

Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrál Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba

Sabina, Karel

Academia, 2013

Napsat komentář