I dopravní prostředky mají duši

pohadky z parkoviste
Na parkovišti stojí staré auto. Dostalo se na frekventované místo a na nudu si rozhodně nemůže stěžovat. Ani vaše děti se nebudou nudit, přečtete-li jim některý z pohádkových příběhů…

Další pohádkovou knížkou populární bílovecké spisovatelky Zuzany Pospíšilové jsou Pohádky z parkoviště. Byla vydána letos na podzim v nakladatelství Grada a zařazena je v edici Pohádkové čtení.

Nebýt zapomnětlivého dědečka, kterého poslala babička do obchodu pro dva tvarohy, nedostalo by se staré auto na parkoviště. Nedává vám věta žádný smysl? Pak vám ve stručnosti vysvětlím, že dědeček už byl starý a měl poruchu paměti. Cestou do obchodu se zastavil v autobazaru. Tam uviděl stát automobil, v jakém jezdíval ještě jeho tatínek. Nostalgické vzpomínky způsobily, že z autobazaru vyjížděl už jako majitel auta. Špatný technický stav vozu mu dovolil ujet sotva pár metrů. Zastavil na parkovišti před obchodním domem, odešel koupit tvarohy pro babičku a na staré auto už si ani nevzpomněl… (Tento příběh jste si mohli přečíst v naší ukázce.)

Staroušek automobil zůstal tam, kde ho dědeček zanechal. Netušili byste, jak jsou automobily upovídané. Každé má nějaký svůj osud. Aby neměl starý automobil dlouhou chvíli, dával se do řeči s každým dopravním prostředkem, který v jeho blízkosti zaparkoval. Ať už to byla sanitka, formule, podezřele odřené auto, motorka, barevně pomalovaná maringotka, automobil bez střechy, popelářské auto, starý veterán nebo bagr. Tak vznikla spousta zajímavých historek, o nichž pojednává tato pohádková publikace. Pokud jste na ně zvědaví, nezbývá vám nic jiného, než si publikaci přečíst. Naznačím jen, že nechybí například napínavé setkání se zlodějem. Dozvíte se také, jaké dobrodružství čekalo na starý automobil poté, co opustil parkoviště.

Pohádkové příběhy jsou podány vtipně a čtivě. Dnešní moderní doba se v nich nenásilně prolíná s pohádkovými prvky. Kniha je určena dětem od pěti let, kterým budou příběhy pravděpodobně předčítat jejich rodiče. Vynikající je však také pro nejmladší čtenáře věkem spadajícím na prvním stupeň základních škol, neboť si v knize k tomu přizpůsobené mohou číst sami a text je bude zaručeně bavit. Příjemným a zábavným doplňkem jsou barevné ilustrace Michala Sušiny, které dodávají slovům správný „ráz“. Knihu určitě malým čtenářům a jejich rodičům doporučuji.

Ukázka z pohádky O trucovité sanitce

Zdálo se, že cesta zpátky bude bez komplikací, ale zdání obvykle klame. Během cesty se zadní dveře samy otevřely. Pán, kterého houpavá jízda v sanitce a hlavně božské ticho ukolébaly ke spánku, na nosítkách vyjel ven. Ještě štěstí, že byla cesta prázdná, jinak by to asi dopadlo špatně.

Pozorný pan doktor si ve zpětném zrcátku hned všiml, co se stalo. Zacouval a nemocného pána opět naložil. (str. 17)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky z parkoviště

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2013

Napsat komentář