Nakladatelství XYZ vydává knihu Jara Slávika Nejde o talent

JaroSlavik
Přestože se Jaro Slávik pohybuje v šoubyznysu již od svých jedenadvaceti let, v Česku se proslavil až jako porotce pořadu Česko-Slovensko má talent. V jeho knize se dozvíte o jeho zahraniční kariéře, o spolupráci s českými i zahraničními umělci a naleznete zde i jeho vyhraněné názory na dnešní svět zábavy.

Než se stal porotcem v talentové soutěži nikdo v České republice ho neznal.

…À propos, kariéra… mnoho lidí se mě ptá na její začátky. Ta skutečná kariéra začala v okamžiku, kdy mi Martin Sarvaš nabídl místo skladníka ve vydavatelství EMI Monitor na Slovensku.

Dlouho pracoval jako manažer a producent v zahraničí.

…Když jsem odešel ze Slovenska, bylo mi teprve čtyřiadvacet a moje milá rozpolcená generace vrstevníků byla zatím jen v podnikatelských začátcích, případně na vysokých školách, a nestihla ještě naplno rozbalit metodu podvodu. Když jsem se po deseti letech vrátil, odchovaný rakouskou naivitou a ukrajinskou nepoddajností, nestačil jsem se divit…

Objevil Ruslanu.

…Hodně se hovoří o Ruslaně. Skutečnost je ovšem taková, že Ruslanu jsem neobjevil já, ona se objevila sama. Já jsem jen vytvořil prostředí, které jí umožnilo prorazit v Evropě a vyhrát Eurovizi…

Spolupracuje s předními umělci, jakými jsou Arash, Busshunter nebo Shaggy.

…po hodinách poslechu hudby a synchronizaci našich názorů jsme se dohodli na manažerské spolupráci. Samozřejmě, že z toho mám velkou radost. Nejenže můžu pracovat s globální hvězdou, ale hlavně s kamarádem a člověkem, kterého mám rád.

Byl v expertní komisi Evropské unie.

…S odstupem času to hodnotím jako jednu z nejprogresivnějších věcí, jakých jsem se kdy zúčastnil…

Proč přijal roli porotce v show Česko Slovensko má talent?

…V té nabídce jsem viděl možnost vrátit se ke své prapůvodní práci a hledat talenty. Navíc před televizními kamerami, což by mi umožnilo i mediální comeback, který by v případě úspěchu smyl potupu z odchodu z Markízy…

Jeho přímočaré hodnocení soutěžících v přímém přenosu se mnoha lidem líbilo. Mnoha lidem ne.

…Co nás opravňuje posuzovat výkony jiných lidí, zejména v povolání tak proměnlivém, jako je to naše? Jak je možné, že existuje skupina lidí, kteří si uzurpují právo nejen hodnotit určitý výkon, ale dokážou v jediném okamžiku poznat i skrytý talent? Jak je možné, že na dovolené někde v Nairobi najde francouzský fotograf patnáctiletou dívku, která se později stane světoznámou modelkou, případně herečkou nebo zpěvačkou? A co je to za schopnost vidět v desetiletém chlapci honícím se po venkovském hřišti budoucí fotbalovou hvězdu? Proč si myslíme, že někdo talent má a někdo jiný ho nemá? A proč se krucinál v televizi tvářím tak otráveně a arogantně útočím na soutěžící?

Teď napsal knihu.

…Když mě vydavatel této knihy oslovil, představil mi svou vizi a daroval mi prostor pro mé úvahy, šel jsem do toho s tím, že se budu věnovat budoucnosti zábavního průmyslu. Když mě vydavatel oslovil, netušil jsem, že se v průběhu psaní začnu sám sebe ptát, proč děláme to, co děláme.

Jaro Slávik: Nejde o talent

…už dávno jsem chtěl shrnout svých dvacet let v cirkuse.

 

Máte-li zájem o bližší seznámení s touto knihou, v pondělí 12. prosince se v pražském Paláci knih Luxor od 16:00 do 17:30 koná autogramiáda Jara Slávika.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejde o talent

Slávik, Jaro

XYZ, 2011

Napsat komentář