Novou knihu Albatrosu pokřtil zlatý déšť

KrestVanoce_nahled
Marie s Josefem, tři andělé a tři králové, pastýři i dudák. Ti všichni popřáli nové knize Vánoce: Putování do Betléma hodně štěstí na cestě ke čtenářům. Sestavil ji Josef Krček a ilustrovala Renáta Fučíková. Publikaci vydalo nakladatelství Albatros.

Kniha je určena dětem, a tak bylo zcela samozřejmé, že na křtu byly hlavně děti – v publiku i na improvizovaném jevišti v čítárně městské knihovny. Divadelní spolek Ty-já-tr z Prahy 7 zahrál Rakovnickou vánoční hru plnou koled a říkadel, při které se publikum dostalo do vánoční nálady.

„Ležel jsem na pláži v Chorvatsku a ve třiceti stupních přemýšlel o Vánocích a o knize, kterou jsem tvořil. Myslel jsem na Renátu, ta právě malovala zasněžené obrázky. Bez sněhu rozjímala o sněhu. Sníh k Vánocům neodmyslitelně patří, a tak nemohl chybět ani v naší knize,“

vzpomínal Josef Krček, autor knihy Vánoce, putovní do Betléma a učitel hudby, jehož žačkou byla i Renáta Fučíková, ilustrátorka.

„K Vánocům prostě tajemství vloček patří. A víte děti, jaké je to tajemství?“ ptal se Josef Krček svých malých čtenářů a posluchačů. „Každá z nich je originální. Padají na zem jako peříčka z nebeské peřiny. Pokrývají zem a jako peřina ji hřejí,“ napovídal jim.

Renáta Fučíková byla kdysi jeho žačkou, chodila k němu na zpěv i na hru na dudy. Nyní spolu vytvořili knihu koled, říkadel, písniček a také vystřihovánek. Děti si mohou z postaviček, o kterých budou číst, složit celý Betlém.

„Při malování jsem používala dva základní odstíny. Malovala jsem tmavými barvami obrázky ke dnům, které jsou již chladné, stmívá se brzy a pozdě rozednívá. Tmavé zimní dny rozzáří až Vánoce. Na druhou část ilustrací jsem tedy použila zlaté a jasné odstíny,“

vypravovala Renáta Fučíková a ukazovala dětem originály svých kreseb. Mohly si tak prohlédnout, jak vypadá obrázek v knížce a jak se liší od originálu.

Knihu autoři se zástupci nakladatelství Albatros pokřtili čokoládovými penízky. Místo šampaňského na ni nechali padat zlatý déšť, který ocenily hlavně děti.

Při úvodním vystoupení si publikum pobrukovalo známé koledy spolu s dětmi z Ty-já-tru a na závěr si zazpívalo přímo s autorem. Zahrál na dudy, na nástroj králů i žebráků, jak vysvětlil, a kdyby sněžilo, všichni přítomní by si Vánoce se vším všudy užili už na začátku prosince. Nezbývá než poděkovat autorům, že měli Vánoce v létě a my si můžeme díky nim o Vánocích pod vánočním stromečkem přečíst jejich knihu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoce

Krček, Josef

Albatros, 2011

Napsat komentář