Dobrodružství na každém kroku

afrika-lev
Toulky světem plné dobrodružství. Příběhy vonící dálkami, napětím, ale i odhodláním přežít. Čtení pro kluky všech věkových kategorií a nejen pro ně.


Výbor z povídek Otakara Batličky nazvaný Dotyk smrti a jiné povídky vydaný nakladatelstvím XYZ dozajista potěší všechny příznivce oddechové četby. Krátké napínavé příběhy, při nichž budete cítit mrazivé napětí v zádech a přečtete je takřka  jedním dechem. Navíc máte pocit, že nic z toho není vymyšleno, že to autor musel prožít sám, na své kůži.

A máte pravdu. Otakar Batlička (1895 – 1942) po svém útěku z domova, když mu bylo sotva patnáct let, procestoval takřka celý svět. Bral kdejakou práci, nebo se jen toulal s vidinou nalezení nějakého tajemného pokladu. A hlavně – jako houba nasával všechny příběhy, které potkal, slyšel či četl. Po návratu do tehdy nově vzniklé Československé republiky se rázem stal oblíbeným vypravěčem a „pisatelem“. Batličkovo vzdělání nebylo dostatečné, redaktoři s jeho články měli plné ruce práce, ale výsledky stály za to. A navíc – vydržely až dodnes. Dobrodružný život předčasně ukončila druhá světová válka. Ani v ní nemohl totiž zůstat stranou dění – aktivně provozoval odboj, za což byl zatčen a při útěku z koncentračního tábora Mauthausen zastřelen. Jeho dobrodružná a vlastenecká krev ho stála život, nikoliv v nebezpečné divočině, ale v bezpečné civilizované Evropě.

Jeho povídky jsou plné osobních prožitků (např. Slavný kluk Mahmúd), setkání s krajany v daleké cizině (povídka Splněný slib), rozklíčovaných záhad (např. v titulní povídce Dotyk smrti nebo Smrtící džbán), nebezpečí v divočině (povídka V nebezpečí či Žralok lidožrout) nebo hrdinství obyčejných lidí z celého světa (Démon hlubin), humoru a nadsázky (Stroj na výprask) i dojetí (Na vlně 57 metrů).

Kniha Dotyk smrti a jiné povídky je prvním dílem souborného vydání všech Batličkových děl a soustřeďuje v sobě příběhy z Afriky, za polárním kruhem, z Asie, Tichomořských ostrovů, Austrálie, oceánů a moří, z Evropy, a nádavkem ještě nezařaditelné povídky pod hlavičkou „Sázka v klubu AGS“. Doprovází ji nádherné ilustrace Aloise Křesala a přes to, že má více než 400 stran, vás určitě neunaví ji číst.

U nás doma jsou Batličkovy příběhy oblíbené a nenecháme si je ujít jak v tištěné, tak i mluvené podobě, neboť je často zařazují jako napínavou četbu do dětských pořadů v rozhlase. Myslím, že v knihovničce žádného kluka nebo muže, který se nestydí za to, že zůstal vlastně klukem, by nově vycházející souborné Batličkovo dílo nemělo chybět!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDotyk smrti a jiné povídky

Batlička, Otakar

XYZ, 2011

Napsat komentář