Frontman Žlutého psa, jak ho neznáte

autogramiada_ondereje_hejmy_nahled
Většině lidí se při vyslovení jména Ondřeje Hejmy vybaví slavný zpěvák a hudební skladatel, který se  v posledních pár letech objevoval na obrazovkách TV i jako jeden z přísných porotců v Superstar. Jeho literární tvorba je ovšem známá o něco méně.

Ondřej Hejma však nejenom píše – publikace, která právě vychází v nakladatelství Fragment, je dokonce jeho třetí knihou. Ta první, pojmenovaná Autostopem do Nepálu, vyšla už před pětačtyřiceti lety. Zato druhá v pořadí, Fejsbuk, je žhavou novinkou roku předchozího, na niž volně navazuje román Americký blues. Příznivci tvorby pana Hejmy se sešli v pátek 11. 10. v příjemných prostorách Caffé Knihcentrum v Brně k posezení s autorem spojenému s autogramiádou.

Hned v úvodu nás pan Hejma skromě informoval, že jeho autogramiády nebývají zdaleka tak zaplněné jako koncerty Žlutého psa, a pochvaloval si zdejší účast. Následně jsme se dozvěděli něco víc k představované knize. Stejně jako Fejsbuk  je Americký blues knihou memoárovou, v níž se mísí vzpomínky na cestu do USA s realitou života v České republice v minulém režimu a nyní. Kniha není druhým dílem v pravém slova smyslu, obě díla se dají číst samostatně a vzájemně se doplňují.

Velký prostor byl ponechán otázkám od přítomných, které se na autora sypaly jedna za druhou. Díky tomu nám na sebe pan Hejma prozradil, že cestování jej sice umí nakopnout k vydání další knihy, ale dokázal by psát i bez zahraničních cest. Jiná otázka na tělo měla za úkol vyzvědět, jak člověka změní sláva a popularita spojená s moderováním známého pořadu Česko hledá Superstar a jak se liší od „běžné“ popularity zpěváka a skladatele.

Na přetřes došlo logicky i téma vztahu autora knihy s názvem Americký blues k USA, Američanům a americké kultuře. Jednoho z návštěvníků zejména zajímalo, jaké že ideály ohledně „skvělé a svobodné Ameriky“ Ondřej Hejma měl před jejím navštívením, jaké padly a jaké naopak zátěžovou zkoušku přežily. Odpověď se dozvíte v následujícím videu:

Rozdávání autogramů i focení se zájemci si pan Hejma nechal až na konec besedy, z níž každý odcházel s úsměvem. Ve jménu sebe i ostatních zúčastněných musím poděkovat za příjemné odpoledne!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerický blues

Hejma, Ondřej

Fragment, 2013

Napsat komentář