Cesta k bronzu

Jágrovy valčíky
Česká hokejová reprezentace na mistrovství světa v letošním roce padla těsně před finálovým zápasem, přesto zanechala v srdcích všech fanoušků stopu hrdosti. Pojďte si připomenout krasojízdu našich hrdinů, kterou ukončila jediná prohra se seveřany.

Anton Zerer, autor publikace o posledním hokejovém mistrovství světa, nepatří na poli sportovních spisovatelů mezi nováčky. Vzpomenout byste mohli například knihu vydanou v roce 2003 Keď nebo zamrzne, obúva si božské korčule? či o šest let později Zátoka šampiónov. Nyní se vám do rukou dostává jeho nejnovější dílo – Český bronz u Dunaje a Jágrovy valčíky, které vydalo nakladatelství Fortuna Libri. Pro slovenský trh je k dispozici dvojče s modifikovaným názvem Zlatá generácia: Rozlúčka bez fanfár, jež je zaměřeno na slovenskou reprezentaci.

Jak titul napovídá, obsah vás zavede do jedné z nejhokejovějších zemí – na Slovensko. Již první pohled na knihu jistě upoutá – pevná vazba, na které najdeme fotografii rozpaženého Jaromíra Jágra, nad níž je název publikace a slovenský státní znak zabořený v ledu. Nutno podotknout, že vynikající grafická úroveň bude čtenáře provázet celým hokejovým putováním.

Při čtení tohoto díla budete možná trošku zaraženi hned na úvod. Kapitoly jako „Švédské prokletí, Češi padli krok od finále“ a „Češi přelepili smutek bronzovou náplastí“ apod. by byly očekávatelnější až ke konci publikace. Ale jelikož většina z vás alespoň tuší, jak toto mistrovství dopadne, lze tuto „výstřednost“ přejít. Ještě před samotným začátkem turnaje nakouknete do loňského mistrovství světa, kdy se český tým radoval ze zlatých medailí.

Na šestnácté straně se můžete vydat do doby, kdy se klání teprve plánovalo, dozvíte se o průběhu výběru hostitelské země, o přípravě na samotný šampionát apod. Poté opět jaksi „poodskočíte“ a na černé dvojstraně zavzpomínáte na české (ne)úspěchy na mistrovstvích světa od rozdělení československé federace.

Posléze se již konečně můžete vnořit do „začínajícího“ mistrovství světa. Rubriky věnující se jednotlivým zápasům budou nápadně připomínat internetové zpravodajství. V každé kapitole popisující odehrané kolo nechybí ani komentář nazvaný „Na kávě s…“, ve kterém se se svými dojmy střídají zkušení trenéři Vladimír Růžička a Miloš Říha. Čeho se však při pročítání jednotlivých stránek nedočkáte, jsou statistiky sumarizující uběhlý den. Všechny se totiž nacházejí až na konci knihy.

Oko potěší kvalitní velkoformátové fotografie, kterých je v publikaci požehnaně. Zpestřením rovněž budou jednotlivé doplňkové kapitoly vyprávějící například o dějinách hokeje na Slovensku či historii jednotlivých hal, kde se mistrovství konalo.

Poté, co se ve čtení dostanete až na závěr, budete nemile překvapeni, že finálovým bojům nebylo dáno více prostoru. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že poslední dva české zápasy jsou rozepsány na úplném začátku. Dílo uzavírají celkové statistiky celé soutěže včetně soupisek prvních deseti týmů. Nicméně zarytější fandové hokeje jistě budou postrádat opomenuté sestavy zbylých šesti družstev.

Celkově bych knihu hodnotil jako středně nadprůměrnou. Vřele bych ji doporučil všem „mistrovským“ fanouškům, kteří by si rádi připomněli tento krásný turnaj…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský bronz u Dunaje a Jágrovy valčíky
Pamětní kniha ze 75. mistrovství světa v ledním hokeji 2011 na Slovensku

Fortuna Libri, 2011

Napsat komentář