Nenechte si ujít v týdnu od 28. listopadu do 4.prosince 2011

Nenechte si ujít
Poslední listopadové dny a počátek prosince jsou doslova nabity různými literárními akcemi. Můžete si vybrat z mnoha nabídek a na akce si dokonce můžete vzít s sebou i děti. Nechybí exotika, vůně dálek a domorodých kmenů.

V tomto týdnu nastává čas adventu a blížících se Vánoc. Udělejte si čas na kulturu, vánoční úklid počká.

Hned v pondělí 28.11.2011 se koná křest knihy Evy Lustigové a  Arnošta Lustiga Povídky. Mladá Fronta si vás dovoluje pozvat na tuto akci, která  proběhne od 17 hodin v Literární kavárně knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze.

Do Prahy je i další  pondělní pozvánka na křest – 28.11.2011 od 17 hodin proběhne křest knihy Zuzany Maléřové  Proč kluci milují fotbal (vydalo Nakladatelství Čas). Hosty budou  fotograf  Vlado Bohdan a herci Ivan Trojan a Jan Potměšil.

V úterý 29.11.2011 se bude v Praze konat křest knihy Kláry Janečkové  Temnota vydané nakladatelstvím Ikar. Začátek je v 16 hodin v Paláci knih Luxor (Václavské náměstí, Praha). Knihu pokřtí Josef Klíma, novinář a moderátor pořadu TV Prima Soukromá dramata, Bára Kozáková, moderátorka Krimi zpráv, Barbora Niničová, moderátorka VIP zpráv, a bavič Petr Novotný.

Chcete vidět na vlastní oči spisovatele, cestovatele s etnografa, který osobně poznal řadu domorodých kultur a dokáže komunikovat 17 jazyky? Pak si rozhodně nenechte ujít křest knihy Ostrovy krásy, lásky a lidojedů čestného náčelníka kmene Kikapú JUDr et PhDr. Miloslava Stingla. Kniha již osmdesátiletého spisovatele je aktualizovaným a komentovaným vyprávěním o krásách a tajích Tahiti, Samoy, Nového Zélandu, Markéz či Velikonočního ostrova a přináší nejen klasické a brilantní Stinglovy postřehy, upevněné odbornou erudicí, ale i zcela nové pasáže věnované dalšímu polynéskému fenoménu: lidojedství.
Srdečně vás zvou nakladatelství Jota a knihkupectví Academia do Literární kavárny knihkupectví Academia v Praze. Knihu pokřtí herec a moderátor Tomáš Hanák. Můžete se těšit na vystoupení domorodých tanečníků z Velikonočního ostrova. Křest knihy proběhne v úterý dne 29.11.2011 v 18 hodin.

Zajímáte- li se o dětskou literaturu, možná vás  zaujme pozvání do Brna na setkání s Markétou Baňkovou. V Knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici proběhne autogramiáda a beseda k velmi úspěšné knize pro děti Straka v říši Entropie. Akce se uskuteční 29. listopadu 2011 v 16:00 hod.

Ani ve středu nebude chybět pozvání na křest knihy, tentokrát se bude týkat knihy Josefa Růžičky O šelmách a lidech. Křest se koná dne 30. 11. od 17 hodin v Literární kavárně Knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze. Pozvánku najdete také v Kalendáři akcí.

Na poslední listopadový den je připraven také křest knihy Čerwuiš  aneb z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu (vydanou nakladatelstvím Titanic). Křest se uskuteční v knihkupectví Ostrov, Ostrovní 17 v Praze od 18 hodin. Více se dočtete v Kalendáři akcí.

Pokud nejste z Prahy a máte to blíž do Brna, určitě vás zaujme pozvání na besedu s paní Vlastou Švejdovou, malířkou a jednou z nejpopulárnějších současných ilustrátorek knížek pro děti. Beseda s autorkou začíná 30.11. 2011 v 17 hodin v prodejně Barvič a Novotný na Masarykově ulici, následovat bude autogramiáda. Pokud se budete chtít přijít podívat i se svými dětmi, přijďte už dřív – v 15:30 hod začíná Klub moudré sovy, tedy setkání nad knížkami paní Švejdové doplněné o čtení, malování i zábavné úkoly.

Máte rádi vůni kávy? Potom určitě nevynechejte možnost navštívit besedu s Petrou Veselou. Tato akce bude  spojena  s autogramiádou, uvidíte  přípravu kávy a chybět nebude ani ochutnávka.
Akce se koná v Brně dne 1. prosince 2011 v 17:00 hod. v BN na Masarykově ulici.
Autorka Knihy o kávě Petra Veselá patří mezi odborníky v tomto oboru. Kniha byla vydána nakladatelstvím Smart Press. Autorka má svou kavárnu a vědomosti o kávě předává dál na školeních. Proto se rozhodla napsat knihu, aby se o správné přípravě kávy a jejích možnostech dozvěděla i širší veřejnost. Tuto akci si rozhodně nenechejte ujít.

A na jižní Moravu máme pro vás pozvánku na čtvrtek do Velkých Pavlovic. Městská knihovna, pod záštitou města Velké Pavlovice, pořádá literární podvečer Beseda se spisovatelkou Táňou Kubátovou. Na všechny fanynky a třeba i fanoušky Táni Kubátové se těší ve čtvrtek, 1. prosince 2011, v 18.00 hod., ve výstavní síni Městského úřadu Velké Pavlovice. Přijďte se potěšit pěkným povídáním!

Patříte-li mezi milovníky historie a nemáte to daleko do Nymburka, první prosincový den v 16 hodin zde proběhne křest knihy Židé v Nymburce a okolí  vydané vydavatelem Mgr. Blanky Rozkošné. Srdečně zve město Nymburk a Vlastivědné muzeum v Nymburce.

Pro Ostraváky, kteří milují cestování, máme pozvánku na besedu s autorem cestopisů Romanem Vehovským. Akce nese název Cestou osudu a náhody  a proběhne ve čtvrtek 1. prosince v 17hodin na pobočce Fifejdy, J. Trnky 10 v Ostravě – Mariánských Horách. Nenechte si ujít vyprávění zážitků z cest! Více o této akci se dočtete zde.

Pozvání na autorské čtení, besedu a autogramiádu s Adolfem Bornem a Jiří Žáčkem, autory knihy Hrůzostrašné pohádky z nakladatelství Slovart je nachystáno na sobotu 3. prosince do Brna. Akce proběhne v 15 hodin v Caffé Knihcentrum v nákupním centru Olympia.

Letos si připomeneme již 206. výročí bitvy u Slavkova, a to ve dnech 1.-4. prosince 2011. Zámek Slavkov – Austerlitz, Město Slavkov u Brna ve spolupráci s AusterlitzPro s.r.o. a Středoevropskou napoleonskou společností pro tyto dny připravili spoustu akcí pro širokou veřejnost. V rámci Vzpomínkových akcí proběhne  v sobotu 3. prosince 2011 od 14.00 hodin v Městské knihovně, která sídlí na zámku, autorské čtení knihy Napoleonská epocha na pohlednicích ze sbírek Zámku Slavkov – Austerlitz za účasti obou autorů – PhDr. Vladimíry Zichové a Mgr. Martina Ráji, PhD. Jmenovanou knihu bude možno zakoupit na pokladně zámku za zvýhodněnou cenu 650,- Kč. Více podrobností o akci se dočtete zde .

Další zajímavé literární akce je možné nalézt v Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář