Chovejme se jako „biorodičové“ aneb knihy v biokvalitě

Biodite
Minulý týden jsme si v našem miniseriálu ukázali, jak vařit z biopotravin, dnes si opět potvrdíme svoje znalosti o nich, ale také si vysvětlíme, že bio neznamená pouze potraviny, ale i celý životní styl.

Chtěli byste mít doma nějakého kapesního průvodce, v němž byste snadno našli odpovědi na vaše otázky týkající se biopotravin a zdravého životního stylu vůbec? Možná se vám zalíbí zrovna ten, z něhož je naše následující ukázka!

Jáhly

Jáhly

Paleontobotanici zabývající se výzkumem raných hospodářských plodin objevili, že proso a s tím související pokrm jáhly provázejí člověka pravděpodobně déle než většina jiných plodin.

Jáhly obsahují velice vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů a blíží se tak dle dietologů ideální potravině. Jejich výživová hodnota je velmi vysoká, obsahují mnoho minerálů, vitamíny skupiny B a vlákninu.

Datováním nálezů v severní Číně a také v Koreji zjistili, že proso znal již člověk v raném neolitu, tedy asi 5000 – 6000 let před naším letopočtem. Oloupáním prosa se získají jáhly, velmi výživná a dobře stravitelná potravina. Jáhly byly u nás dříve velmi populární, upadly však skoro v zapomnění. Teprve rozvoj ekologického zemědělství vrací prosu a jáhlům bývalý lesk.

Co s nimi?

Jáhly mají velmi široké využití. Je možné z nich připravovat polévky, kaše, pomazánky. Je možné je konzumovat jak na sladko tak na slano. Z jahelné mouky lze péct placky, chléb, jáhly je možné nakličovat, vařit v páře a podobně. V českých zemích býval oblíbený jáhelník a v Kamerunu vaří z jáhel pivo.

Recept – Jáhlový nákyp se švestkami

Jáhlový nákyp se švestkami

400 g jáhel
100 g sušených švestek
dvě lžíce  slunečnicového oleje
med nebo hnědý cukr
jeden a půl litru vody

Spařené jáhly uvaříme v litru a půl vody do měkka. Vaříme asi deset minut. Do vymaštěného pekáče klademe střídavě vrstvy jáhel a namočených a okapaných švestek. Každou vrstvu osladíme a pokapeme olejem. Zapečeme v troubě. Na závěr je olejem. Zapečeme v troubě. Na závěr je možné, zejména pro děti, každou porci dochutit medem nebo javorovým sirupem.

———————————————————————————————

Více se dočte v knize Kapesní Biolexikon z nakladatelství IFP Publishing

Průvodce bio trhem a trhem zdravé výživy si klade za cíl pomoci všem, kteří svět ekologických produktů teprve objevují. Má jim pomoci se orientovat v množství bio produktů, které nás dnes obklopují, má pomoci rozpoznat, co je skutečně zdravé a co zdravé být nemusí. Klade si za cíl být rádcem mezi regály a průvodcem v okamžiku, kdy se člověk rozhoduje vzít odpovědnost za výživu do svých rukou.

Autor: Jaroslav Foršt
ISBN: 80-903997-0-3
Počet stran: 192
Vazba: pevná vazba

———————————————————————————————

To, co vaříme našim nejmenším, často připravujeme z co nejkvalitnějších surovin, nezřídka v biokvalitě. Recepty i rady, jak na to, aby naše děti měly to nejlepší, přináší další kniha Jaroslava Foršta.

Ovocná rýže s kuřecím a meruňkou

Bez laktózy, bez lepku, bez přidaného cukru.

Ovocná rýže s kuřecím a meruňkou

1 lžička olivového oleje
1 malá nakrájená cibule
1 malá oloupaná nakrájená čerstvá meruňka (nebo dvě sušené)
1 lžíce kuřecích prsou syrová nebo vařená
1 nakrájené rajské jablko oloupané a odjádřené nebo 2 lžíce rajského protlaku
2 lžičky zlatých hrozinek
¼ lžičky jemně nakrájeného rozmarýnu
špetka koriandru nebo skořice
¼ lžičky jemně nakrájeného česneku
½ šálku vody (90ml)
1 lžíce rýže basmati

V malém hrnci rozehřejeme olivový olej. Přidáme cibuli a orestujeme jí do měkka (asi 2 minuty). Smícháme meruňku, kuřecí, rajče nebo rajský protlak a hrozinky. Přidáme bylinky, koření česnek a vodu. Přivedeme do varu, stáhneme oheň a za občasného míchání zvolna vaříme asi 20 minut. V jiném hrnci uvaříme rýži dle návodu na jejím obalu. Polovinu uvařené rýže pak přidáme ke vařené směsi a druhou polovinu dáme stranou. Uvařenou směs rozmačkáme, přidáme polovinu rýže, kterou jsme si dali stranou a vše dobře zamícháme.

Pokud vaše dítě ještě nejí větší kousky, nebo je nechce, můžeme celou směs rozmixovat. Je-li směs příliš hustá, zředíme jí vodou.

———————————————————————————————

Více se dočtete v knize Bio & dítě z nakladatelství IFP Publishing

To nejcennější, co lidstvo má, jsou jeho děti. Nejcennějším pro člověka je jeho potomek. Jak pro něj zajistit to nejlepší? Od věků stojí rodiče zas a znovu před touto otázkou a dnešek není žádnou výjimkou. Dnešní doba již nenutí lovce rodu bojovat s medvědem, ale některé otázky klade stejné jako kdysi. Čím ho nakrmím, jak ho ochráním? Každá matka, každý otec si je kladou denně.

Autor: Jaroslav Foršt
ISBN: 978-80-903997-1-6
Počet stran:160
Vazba: pevná vazbě

———————————————————————————————

Jenže bio neznamená jen potraviny. Pokud chceme připravit příjemné, přirozené prostředí pro miminko, můžeme čerpat inspiraci z knihy, která nám poradí, jak to udělat bez dráždivé chemie.

Čistý bio domeček

Nejlepší čisticí prostředky, které znám, máte pravděpodobně doma i vy. Jsou vyzkoušené a netoxické – mohla byste je i sníst – a jako bonus navíc jsou neuvěřitelně levné!

Jedlá soda

Jedlá soda působí jako jemný kartáč k čištění van a nerezových dřezů. Krom toho je také tím nejlepším dezodorantem na světě – a to bez dráždivých „krycích“ vůní. A navíc ji můžete použít také na praní prádla. Na velké prádlo použijte ¾ hrnku sody. Vyčistí jak „voňavou“ fotbalovou soupravu mého manžela, tak oblíbené tričko mého batolete. Zvláště vhodná je pro ložní prádlo a ručníky – skvěle je zjemní a nezanechává po sobě ani mastné kuličky, ani podivný zápach, jak to dělají běžné prací prostředky. Když jsem začala používat jedlou sodu místo pracího prášku, nikdo v rodině to nepoznal, a navíc se mé prostřední dítě zbavilo občasných vyrážek. Naše oblečení bylo čisté, nádherně vonělo a cítili jsme se v něm naprosto skvěle!

Kde ještě můžete jedlou sodu použít?

Využijte ji při čištění koberců – posypte jí koberec, nechte několik hodin „uležet“ a poté ji vysajte.
Nasypte ji do odpadkového koše a odstraníte nepříjemný zápach.
Soda je naprosto jedinečná jako prášek na vany, který neproškrábe povrchy: Nasypte ji do vany, poté vezměte hadřík nebo papírový kapesník a jemnými krouživými pohyby vanu očistěte. Až skvrny zmizí, vanu opláchněte sprchou. Tento způsob čištění je naprosto ekologický, takže nemusíte mít strach, že škodíte žábám a rybám!
Když se koupete, přidejte čtvrt či půl hrnku sody – pomůže vám zklidnit drobná podráždění pokožky. Můžete ji použít i během koupání svého dítěte, ale samozřejmě v mnohem menším množství, vždyť dětská vanička je tak malá!
Možná už víte, že jedlá soda skvěle bělí zuby, a to bez jakýchkoli jedů. Nasypte jí trochu do dlaně, namočte do ní vlhký kartáček a vzhůru do čištění! Chuť je zpočátku zvláštní, ale zvyknete si. Tato kůra se však doporučuje provádět maximálně jednou za měsíc.

Ocet

Ocet můžete použít při jakémkoli čištění (tedy: téměř při jakémkoli. Nepoužívejte jej na mramor, protože by na něm mohl zanechat šmouhy a skvrny.) Ocet je naprosto ekologický a levný. Na čtyři díly vody dejte jeden díl octa. Pokud ale kroutíte nos při představě, že váš dům bude „vonět“ jako francouzský zeleninový salát nicoise, ujišťuji vás, že zápach po uschnutí octa vyprchá. Použijte jej k čištění vany, záchodu a dřezu (zvláště účinný je v kombinaci se sodou). Přímo do záchodové mísy můžete nalít nezředěný ocet. Pomůže vám zbavit se skvrn a znovu připomínám, že nemusíte pociťovat výčitky svědomí, že ocet odteče do povrchových vod. Pro mě je ocet tím nejlepším čističem oken! Naplňte rozprašovač zředěnou směsí, postříkejte okno a utřete, jako při použití běžného přípravku. Také odstraňuje mastné skvrny na sporáku, přístrojích a pultech, které nejsou z mramoru.

———————————————————————————————

Další užitečné tipy a nápady najdete v knize Bio máma – zdravé dítě z nakladatelství CPress.

Kniha vám poskytne návody, jak si poradit svépomocí, ať nemusíte používat chemické čisticí prostředky, repelenty, postřiky na hubení hmyzu a podobně, jaké pokojové rostliny vám pomohou čistit vzduch v domácnosti, co dělat, když jsou ve vašem domě či bytě použité zdraví škodlivé materiály. Naleznete také několik receptů na chutné a zdravé pokrmy z bioproduktů, doporučení na konkrétní výrobce kosmetiky a oblečení, na jejichž zdravotní nezávadnost se můžete spolehnout, srovnání výhod a nevýhod jednorázových plenek s látkovými.

Autor: Linda Fassa
ISBN: 978-80-251-2290-7
Počet stran: 112
Vazba: brožovaná

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKapesní biolexikon
průvodce biotrhem a trhem zdravé výživy

Foršt, Jaroslav

IFP Publishing, 2007

zobrazit info o knizeBio máma - zdravé dítě
Jak zajistit dítěti zdravé prostředí

Fassa, Lynda

CPress, 2009

zobrazit info o knizeBio & dítě
Zdravá výživa dětí bio i nebio

Foršt, Jaroslav - Marinov, Zlatko

IFP Publishing, 2011

Napsat komentář