Alberto Vojtěch Frič: Čerwuiš

cerwuis_nahled
Autentický příběh cestovatele A. V. Friče se vrací se k letům 1908 až 1910, kdy ho provázel z paraguayského vnitrozemí do Prahy indián divokého kmene Čamakoko. Po roce se oba do Jižní Ameriky vrátili a přivezli Čerwuišovým lidem lék na záhadnou nemoc, kvůli které celé dobrodružství začalo.

Tragikomické historky „divocha“ v civilizaci se pojí s obecnými otázkami ztráty identity v moderní společnosti. Kniha je ilustrována množstvím původních fotografií, rozvíjejících a dokládajících příběh takřka filmovým způsobem.

Fričův vzpomínkový seriál Indiánský Guliver, který jel vyzkoumat Evropu vycházel v roce 1943 v oblíbeném pražském časopise Pestrý týden, ale pro válečný nedostatek papíru a poté náhlou smrt autora byl předčasně ukončen. Knižní podobu dostal až po padesáti letech, v roce 1993, pod názvem Červíček (jak indiána přezdívali jeho pražští přátelé). Druhé vydání v roce 2000, již s titulem Čerwuiš aneb Z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu, obsahovalo dosud nepublikovaný konec příběhu, náhodou nalezený ve Fričově pozůstalosti. V tomto třetím vydání je kromě dalších fotografií nově zařazena první kapitola a především překvapivý závěr, který propojil sto let starý příběh se současností (více na internetových stránkách www.checomacoco.cz).

Knihu vydává Nakladatelství TITANIC a zakoupit si ji můžete od 28. listopadu. Výhradním distributorem je knihkupectví Kosmas. Kromě tištěného titulu bude taktéž od 28. listopadu k dispozici i e-kniha. Je to vůbec poprvé, kdy v jeden den v knihkupectví Kosmas vyjde jak tištěná, tak elektronická verze knihy.

O autorovi

Alberto Vojtěch Frič (1882–1944) –  český cestovatel, etnograf, botanik, publicista a svérázný myslitel.

V letech 1901 až 1913 pobýval čtyřikrát mezi jihoamerickými indiány, zejména v oblasti Gran Chaka a Mato Grossa. Mezi tehdejšími cestovateli vynikal humánním přístupem k domorodcům, pochopením jejich mentality a uměním komunikovat s nimi. Shromáždil bohatý sociologický a etnolingvistický materiál, zaznamenal mýty některých kmenů, nahlédl do tajů šamanské medicíny, získal pro světová muzea tisíce etnografických předmětů a věnoval se intenzivně etnologickým studiím. Publikoval v několika jazycích odborné statě, ale především populárně naučné články, črty a povídky, určené široké čtenářské veřejnosti, dětem a mládeži. Za jeho života vyšly knihy Bylo, jest a bude, Zákon pralesa, Cihly, Mezi indiány, Kalera Marsal (později přejmenovaná na Strýček indián), O kaktech a jejich narkotických účincích, Indiáni Jižní Ameriky, Dlouhý lovec a Hadí ostrov. Za cenu osobních těžkostí a maření badatelské práce se zasazoval za práva indiánů a o záchranu jejich původní kultury. Nekompromisním postojem k přetvářce, lži a diletantismu ve vědě, přímočarým vystupováním a břitkým novinářským perem si znepřátelil mnohé vlivné osobnosti v odborných i politických kruzích. Po založení Československa podnikl v diplomatických službách propagační misi v Argentině, Uruguayi a Brazílii; současně vydával satirický politický časopis Očista. V roce 1922 se v Praze oženil. V letech 1923 až 1929 se třikrát vypravil za kaktusy do Mexika a do centrální oblasti Jižní Ameriky. Popsal desítky nově nalezených druhů, přivezl tisíce semen a rostlin, vytvořil nové druhy roubováním, křížením a ozařováním. Poté, co mu v Praze zmrzla jedna z největších světových sbírek kaktusů (r. 1939), přenesl svůj zájem na pokusné pěstování užitkových rostlin. Zemřel na tetanus roku 1944 v Praze.

 

Pokud vás kniha zaujala, můžete zkusit své štěstí a vyhrát ji v soutěži, která začíná již zítra.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerwuiš
aneb Z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu

Frič, Alberto Vojtěch

Titanic, 2011

Napsat komentář