Jak si děti vyráběly Zemi

Jak-vyrobit-Zemi_nahled
Víte, jak vyrobit Zemi? To se vezme obrovský papír a udělá se velké černé prázdno, na všechny strany. Pak přijdou na řadu hvězdy, souhvězdí, ale i planety. A užije se při tom spousta legrace!

Předposlední prázdninový Klub moudré sovy Knihkupectví Barvič a Novotný, který se konal v úterý 20. srpna, byl inspirován půvabnou knížkou Jak si uděláme zeměkouli, s níž jsme vás před časem seznámili prostřednictvím naší recenze. Jen krátce připomenu, že se jedná o hravou knihu, která dětem s pomocí slov i obrázků vysvětluje, co je to vesmír, jak a proč se střídají roční období a podobně. Tato kniha je určena nejen ke čtení, ale především k zábavné, interaktivní „výuce“ – tedy ideální kniha pro další Klub moudré sovy.

Po přečtení prvních několika stránek, kdy se děti dozvěděly, že ve vesmíru jsou hvězdy, planety, galaxie, …, se pustily do vyrábění vlastních souhvězdí. Pořadatelka jim na obrázku hvězdné mapy ukazovala jednotlivá souhvězdí, z nichž si děti vybíraly, které vyrobí. Dostaly hrst připínáčků a kousek kartonu, do kterého mohly připínáčky zapichovat – co připínáček, to jedna hvězda.

Souhvězdí Berana, Velkého psa, Oriona a Zajíce

Hvězdná obloha již byla hotová, a tak se všichni vrhli na vyrábění Země. Na veliký papír nakreslili kruh symbolizující naši rodnou planetu. Tu bylo potřeba následně osídlit. Pořadatelka ukazovala na fotkách děti z celého světa a malí účastníci Klubu hádali, z jaké země děti pochází.

Potom si z desítek fotek vybrali několik dětí, které vystřihli a nalepili na papír symbolizující planetu Zemi. Všichni společně pak dokreslili nejrůznější obydlí (iglú, slaměnou chýši, zděný dům, …), přírodu, zvířata, …

Účast tentokrát nebyla tak početná, jako tomu bývá, ale nikomu to nevadilo. Děti měly alespoň více prostoru odpovídat na otázky a vyjádřit se k tématu, u obrázku Země se nikdo nemusel mačkat, … Troufám si tvrdit, že se jednalo o vydařené setkání se zábavným i poučným programem, jak je ostatně v Klubu moudré sovy běžné.

Děti umisťují svou právě dokončenou Zemi na výstavku

Chcete-li se i vy zúčastnit některého dalšího setkání, můžete. Téměř každé úterý v 16 hodin na Masarykově ulici v Brně se můžete seznámit s jednou vybranou knihou skrze čtení a tvoření. Vybírány jsou tituly jak pro malé děti, tak i pro starší školáky. Chcete-li vědět, kdy se koná akce vhodná pro právě vaše dítko, stačí sledovat stránky organizátora. Všechna setkání jsou zdarma.

V září je pro vás připraven následující program:

  • 3. září – Žvanda a Melivo

Knížka určená pro děti předškolního a mladšího školního věku má za cíl zábavnou formou rozvíjet slovní zásobu a jazykový cit. Děti se pomocí zajímavých úkolů, básniček, doplňovaček, příběhů a hádanek podpořených živými ilustracemi učí hrát si s jazykem, co nejpřesněji vyjadřovat myšlenky a city, objevovat bohatství řeči. Pro děti od 4 let.

  • 17. září – První věta

Znáte hru, když někdo řekne první větu, druhý naváže, třetí pokračuje, čtvrtý se přidá… a tak pořád dokola, až vznikne celý příběh? Děti z pražského Karlína si ji zahrály. V sedmi skupinách tak vzniklo sedm různých příběhů začínajících stejnou první větou: „V pátek odpoledne se zaklapla vrata a škola mohla odpočívat“. Děti příběhy nahrály, pak přepsaly, stylisticky upravily, ilustrovaly a navrhly grafickou úpravu. Pro děti od 6 let.

  • 24. září – Mrkev ho vcucla pod zem

Znáte knížku, která má hned tři různé konce? A za každou kapitolou hádanku, tematicky navazující na děj? Už jste někdy za správně vyluštěné hádanky sbírali body, které můžete na závěr vyměnit za jeden z konců? To vše vtáhne čtenáře do děje stejně hluboko, jako záludná mrkev hlavního hrdinu Ctibora do podzemní říše cihlového obra. Během své cesty zpátky na zem Ctibor najde nové přátele – zakrslého žesťového slona a myš z klíčové dírky – a společně zažijí spoustu napínavých příhod.

Doporučení:
Share

Napsat komentář