Pojďte si s dětmi vyrobit Zemi

jak_si_udelame_zemekouli_obalka_final
Vezměte si velký černý papír a alobal a nůžky a barvičky… A hlavně nezapomeňte na novou knihu Mileny Lukešové!

Milena Lukešová totiž ví, Jak si uděláme zeměkouli. A díky nakladatelství Portál, které její poznatky vydalo knižně, to budete vědět i vy a vaše děti. Připravte si výtvarné pomůcky a vydejte se s dětmi na výpravu napříč vesmírem i naší Zemí. Škola hrou může začít!

Jak si uděláme zeměkouli je pozoruhodná kniha, kterou můžete využít hned několika způsoby, nejen tím klasickým – přečíst ji od první do poslední stránky. Ona totiž už jen svým textem pobízí ke hře:

Vymyslíme si velikánské prázdno

na všechny strany, na všechny strany.

Pak prázdnu uděláme Měsíc a hvězdy

a hvězd musíme udělat hodně

a ještě. (str. 6-15)

Hravost ale není obsažena jen v samotném sdělení. Slova a věty se míhají na stránkách, korespondujíce tak s ilustracemi. Jednou najdete část věty podél svislého kraje, kam ji vytlačilo „velikánské prázdno“, za chvíli slova plynule zakončují zvlněné sluneční paprsky, … Někdy jsou písmena veliká, jindy malá, jednou bílá, příště černá…

Některé věty se neposedně rozeběhnou přes několik stránek, trousíce na dvojstranách tu a tam jedno slůvko. V takových chvílích vyprávění příběhu přebírají ilustrace a ono osamocené slovo jen doplňuje, co je z obrázku zřejmé.
Jindy se slova a věty spořádaně seřadí do krátké básničky.

Jednoduchými, srozumitelnými slovy autorka dětem vysvětluje, co je to vesmír, jak se to stane, že máme noc a den, kde se berou čtyři roční období, … Nevynechá ani seznámení s fázemi dne, přičemž obrázek doprovází sluníčko s hodinovými ručičkami. A na závěr přijde špetka environmentální výchovy.

Knihu Mileny Lukešové dotváří ilustrace Kataríny Ilkovičové. I ony, stejně jako text, pobízí ke kreativitě. Naznačují dětem, čím vším a z čeho všeho mohou vyrobit své obrázky. Najdete tu štětec či několik pastelek rozesetých napříč knihou, hvězdičky vystřižené z časopisu či skládanky sestavené z novinového papíru.

Přijměte tedy milé pozvání a pusťte se s dětmi do čtení vyprávění a tvoření naší Země podle této skvělé knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak si uděláme zeměkouli

Lukešová, Milena

Portál, 2012

Napsat komentář