Zasoutěžte si o příběhy, které vypráví o „buzíčcích“

polibky
Pár netvoří vždy jen muž a žena. Zamilovat se do sebe mohou i dva lidé stejného pohlaví. Může to být stejně tak sportovec jako otec od rodiny. Pojďte se začíst do příběhů na neobvyklé téma a jeden ze dvou Buzíčků může být váš!

Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“.

A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný ve sbírce povídek Buzíčci. Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k jejich „hrdinům“, balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defiluje ve vzájemně provázaných příbězích. Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně i u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

 

Buzíčci

obálka knihy BuzíčciAutor: Jan Folný

Vydalo: nakladatelství Host

Počet stran: 256
Formát: 135 × 205 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7294-964-9
Vydáno: 13. srpna 2013

Přečtěte si více o knize Buzíčci nebo si prolistujte ukázku z knihy

 

Ukázka z knihy Buzíčci:

Tak, a je to! Potvrzeno, ofiko. Váš sexy vypravěč, teda jako já, je rozhodně ten nejlíp vypadající kluk v mým fitku.

Můj úhlavní nepřítel v boji o tento titul našeho vinohradských fitka, jeden polosvalovec, co si o něm všichni myslí, že je krásnej, a co si hraje na velkýho intelektuála a prej napsal knížku nějakejch homosexuálních báchorek, Andersen jeden (já knížky nečtu, copak jsem lesba?), ale přitom je to takovej ubožák, kterej se mezi sérkama činek a strojů povzbuzuje k ještě lepším kulturistickým výkonům takovým tím drsňácky mužným boucháním pěsti do dlaně, ale svoje buzerantství stejně neskryje, vždyť si na běžícím pásu vždycky pobrukuje teplý songy od zpěvačky Dido, tak tenhle lůzr, co si hraje na heteračku a co mu je určitě tak nejmíň třicet – mrtvolaááá! –, se včera dost odvázal a u benčáku se ke mně přitočil. (str. 14)

 

Jan Folný

Vlastním jménem Jan Folvarčný, narozen 1977 v Karlových Varech. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Povoláním učitel českého a ruského jazyka, aktuálně vyhořelý. Autor knihy Od sebe / k sobě (LePress 2010), „nejlepší bisexuální novely Prahy 6 o Irsku všech dob“, v níž zúročil své zkušenosti a zážitky z tříletého pobytu v Irsku. V současnosti žije a pracuje v Londýně.

Přečíst si také můžete jeho povídku Kathryn.

 

Vyhrajte sbírku netradičních povídek!

Máte rádi příběhy o neobvyklých lidech a hledáte nějakou zajímavou knihu z pera českého autora? Pak byste si neměli nechat ujít novinku letošního léta! Ve spolupráci s brněnským nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, v níž dva z vás vyhrají knihu Jana Folného Buzíčci. Jako vždy stačí u soutěžní otázky vybrat ze tří možností tu jedinou správnou a pak už jen správně tipovat. Hodně štěstí!

 

Soutěž o titul Buzíčci běží od 29. srpna do 11. září 2013.

 

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Buzíčci Jana Folného

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBuzíčci

Folný, Jan

Host, 2013

Napsat komentář