Putování za faraonem

P1140013
Pokud zatoužíte po dobrodružství nebo cestě do dalekých krajin, většinou zajdete do cestovní kanceláře. Zkušený knihomol však ví, že ty nejnebezpečnější, nejúžasnější a nejpohodlnější výlety, třeba i do minulosti, uskuteční prostřednictvím knihy.

Nakladatelství Fragment vydává celou sérii dobrodružných příběhů pro starší děti pod názvem Expedice Kolumbus, jejichž autorem je Thomas C. Brezina. V prvních dvou dílech se čtenář vydává s hlavními hrdiny za dinosaury a do středověku za tajemstvím hradu, ve třetím pokračování, které má název Faraonův amulet, jej čeká návštěva u starých Egypťanů před 4000 lety.

A kdo jsou protagonisté příběhu? Je to v první řadě Kolumbus, létající autoloď, která se umí stát neviditelnou a hlavně létat v čase. Sestrojila ji teta Úla, provozovatelka autodílny a vynálezkyně spousty různých „zlepšováků“. Je autorkou nejen autolodě, ale také miniaturního zubního rovnátka, které převádí zvířecí zvuky do lidské řeči. Nosí ho potkan Lojza, který doprovází Úlu a jejího synovce Tina a neteř Miki při badatelských výpravách.

Sourozenci nemají  maminku a tatínek je námořník, proto se o ně stará teta, která je bere na svoje cesty do minulosti, při kterých řeší různé záhady. Tentokrát ji o pomoc požádá přítel – profesor Schránil z egyptologického muzea, který do nové expozice získal vzácné exponáty ze 4000 let starého hrobu včetně mumie. V muzeu se však začnou dít záhadné věci, mumie v noci ožívá a profesor se obává kletby, bojí se, že otevřením expozice dojde k nějakému neštěstí. Ředitelka muzea však na profesora tlačí, aby vše vyřešil, jinak vzácné předměty prodá. Teta Úla, Tino, Miki, Lojza a samozřejmě Kolumbus vyrážejí na cestu do starého Egypta. Při přesunu v čase však teta záhadně zmizí a dostane se přímo k faraonovi, kde je nejdříve považována za královnu, ale nakonec jí jde o život. Ostatní se zatím seznamují s místními obyvateli a dozvídají se zajímavé věci o jejich životě. Jenže je pronásleduje záhadný muž Nitek, který se pokusí dostat do jejich lodě. Podaří se jim uniknout a zachránit tetu? Stihnou se vrátit včas, aby pomohli profesorovi s novou expozicí…?

Myslím, že osa příběhu je celkem zajímavá, autorovi se však nepodařilo domyslet některé  souvislosti. Při této výpravě se například hrdinové  vydávají do minulosti, kde je čeká velké nebezpečí a čtenář přesně neví, co chtějí na cestě zjistit nebo získat. Po návratu sice mají pár zajímavých informací o předmětech z hrobu, ale k rozuzlení záhad kolem mumie cesta nepřispěje. Také není zcela jasné, co po cestovatelích chtěl záhadný Nitek.

Kniha je určena čtenářům od 9 do 12 let, myslím ovšem, že zaujme i ty mladší, kteří možná nebudou tak kritičtí k zápletce. Autor pro ně připravil několik záhadných šifer a hádanek, které ohou rozluštit s pomocí jednoduché lupy nebo červené folie. Obojí je samozřejmě přiloženo  textu. Děti se také dozví spoustu zajímavých informací, vztahujících se ke starému Egyptu, například podrobnosti o Nilu, egyptských bozích, o oblečení a líčení Egypťanů … Naučí se, jak se čtou některé hieroglyfy, jak lze udělat mumii ryby, zkusí si vyrobit papírovou pyramidu, naslouchadlo, egyptský chléb nebo vodní hodiny.

Ukázka z knihy :

Vodní hodiny: Vezmi si velkou PET láhev. V jejím dně udělej hřebíkem malý otvor. Naplň ji vodou, ale nech ji otevřenou. Teď láhev postav nejlépe na obrácený květináč umístěný ve velké míse. Voda bude z láhve pomalu odtékat.  Na stranu láhve přilep proužek papíru. Každou minutu si na něm označ stav vody. Jakmile se láhev vyprázdní, naplň ji znovu a zkontroluj, jak přesně čas zobrazuje.(str.77)

Dobrodružný  příběh bohatě ilustrovaný velkým počtem pěkných barevných i černobílých ilustrací Jana Bircka a Norberta Maiera snad potěší malé i velké knihomoly toužící zažít tajemnou výpravu, určitě však zaujme spoustou úkolů a zajímavých informací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeExpedice Kolumbus – Faraonův amulet

Brezina, Thomas

Fragment, 2011

Napsat komentář