Nové vydání legendárního románu Ponorka

ponorka
Jaké to je, sloužit na ponorce? Mít nad sebou desítky metrů vody k hladině a vědět, že při nějaké havárii či úspěšném napadení nepřítelem není úniku?

O tom vypráví román německého autora Lothara-Günthera Buchheima s názvem Ponorka. Autor se za druhé světové války plavil na ponorce a své zážitky promítl i do knihy, v níž vypráví o bojích na počátku 40. let. Jeho Ponorka se řadí ke světově proslulým dílům o druhé světové válce. Román byl přeložen do všech světových jazyků, v Německu se dočkal dvaceti vydání a byl podle něj natočen úspěšný film.

Ponorka

obálka knihy PonorkaAutor: Lothar-Günter Buchheim

Vydalo: nakladatelství Naše vojsko

Překlad: Jiří Stach
Vydání: 2.
Počet stran: 496
Formát: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-206-1265-6

Přečtěte si další informace o knize Ponorka!

Děj románu se odehrává na přelomu let 1941 a 1942, kdy prudce stoupá letecká aktivita spojenců a kdy se Britům podařilo rozluštit německý kód pro komunikaci ponorek s velením. V té době je též z Hitlerova rozkazu část ponorek převelena z Atlantiku do Středozemního moře, ve snaze bránit námořní komunikace zásobující Afrika korps. Průnik ponorek Gibraltarskou úžinou se stal pro mnohé osudným. Ponorce, na které se plavil autor knihy, se přes těžké poškození podařilo vrátit na základnu…

Přílohu knihy tvoří cenný fotomateriál, zachráněný autorem (spolu s bojovými deníky).

 

Lothar-Günter Buchheim (1918-2007)

Narozen 6. února ve Výmaru. Stal se nejen známým spisovatelem a publicistou, ale také malířem, fotografem, teoretikem umění a majitelem velké sbírky německých expresionistů. Za války působil jako válečný zpravodaj u KRIEGSMARINE a měl to štěstí být jedním z mála ponorkářů, kterým se podařilo zůstat na živu. Zemřel 22. února 2007 ve Starnbergu. Bylo mu 89 let.

 


Nakladatelství Naše vojsko vzniklo na základě rozhodnutí Ministerstva národní obrany v roce 1945 a jeho hlavním účelem byla produkce vojensko-odborné literatury a literatury určené pro prezentaci armády. K těmto účelům také sloužil časopis Naše vojsko, který má tradici ještě o několik desítek let delší než samotné knižní nakladatelství.
Za téměř 70 let své existence vydalo přes sedm tisíc knižních titulů a zařadilo se mezi největší česká nakladatelství. Především v posledních letech mimo knih s vojenskou tématikou vydává také publikace o bojových sportech, historické romány, životopisy, detektivky, thrillery a horory.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePonorka

Buchheim, Lothar-Günther

Naše vojsko, 2013

Napsat komentář