Ukázka z knihy Ájurvéda od A do Z

ajurvéda od a do z náhled

V době překotného technologického pokroku a změn  lidé čím dál častěji hledají naději a pomoc v umění starých kultur. Ájurvéda je komplexní nauka o péči o tělo i ducha původem z Indie a do jejích tajemství můžete nahlédnout v dnešní ukázce.

Moudrost starověké indické kultury, zapsaná do jejích posvátných textů, Véd, obsahuje i nauku o zdraví a léčení nemocí, známou pod názvem ájurvéda. A přestože od těch dob uplynula už celá řada staletí, moderní lékaři zjišťují, že je platná a funkční dodneška.

Knihu Ájurvéda od A do Z vydalo nakladatelství Metafora

Kapitola 11: Detoxifikace

V tradici ájurvédy představuje detoxifikace a omlazovací kúra (rasajána) hlavní způsob udržování zdraví těla i mysli. Pravidelná období detoxifikace vás ochrání před celou řadou zdravotních problémů, zvýší vaši energii a vitalitu a vylepší váš pocit pohody.

Proces detoxifikace

Proces ájurvédské detoxifikace znamená předně očištění od toxinů (ama), dále pak nastolení rovnováhy mezi dóšami a konečně výživu tkání, které byly toxiny a následným onemocněním poškozeny.

Toxiny jsou látky, které jsou pro tělo potenciálně škodlivě; snižují naši obranyschopnost, zvyšují náchylnost k chorobám a urychlují stárnutí. V důsledku hromadění toxinů v těle dochází k tvorbě volných radikálů (molekul, které způsobují poškození tkání). Moderní výzkum prokázal význam volných radikálů pro rozvoj degenerativních onemocnění a problémů s imunitou, jakým je například rakovina. Toxiny samy o sobě jsou vedlejším produktem našeho životního stylu, trávení, jídelníčku, prostředí a také našich emocionálních vzorců.

Agni a ama

Jedním z hlavních pochopení ájurvédy je důležitost správného trávení pro optimální zdraví; nedokonalé a destabilizované trávení může významnou měrou přispět k rozvoji nemoci.

Pokud je agni (trávicí oheň) silný, je naše potrava natrávena a rozložena do formy pěti základních prvků (viz str. 28) a potom vstřebána, aby se jimi mohly vyživovat tkáně a buňky (viz str. 64). Jsme-li zdraví, je veškeré strávené jídlo, které není pro tělo užitečné, odstraňováno pomocí tří odpadních produktů (malas): moči, stolice a potu (viz str. 75).

Naše vnitřní prostředí je ovládáno třemi dóšami (viz str. 32), které neustále reagují na prostředí vnější. Chybné stravování a životní styl vzhledem k vaší dóšické rovnováze či vzhledem k ročnímu období může rovnováhu poškodit a ovlivnit i agni. Totéž mohou způsobit nevhodné kombinace jídel (jako třeba mléko s rybami, melouny s obilovinami, jogurt a maso či převařený med), potlačené emoce a stres. Nedokonale strávená potrava potom kvasí a tvoří se ama (toxiny), jež vstoupí do krevního oběhu a ucpávají kanály. Jejich množství se zvyšuje, pokud jíme příliš mnoho, ve stresu, či pokud jíme dříve, než bylo stráveno předchozí jídlo. Také pokud jdeme spát s plným žaludkem či konzumujeme-li staré zbytky potravin či konzervy. Když je nahromaděných toxinů dostatečné množství, začnou pomalu ovlivňovat pránu (vitální energii), ódžas (sílu a odolnost) a tédžas (buněčnou metabolickou energii), čímž dojde ke vzniku nemoci. Výsledné projevy jsou vlastně snahou našeho těla toxinů se zbavit. Ama je základní příčinou všech onemocnění.

Poruchy rovnováhy váty, pitty a kaphy se mohou vyskytovat s přítomností toxinů, ale i bez nich. Pokud je s poruchou některé z dóš spojena i přítomnost toxinů, hovoříme o samě a symptomy se liší podle příslušné dóši:

Sama kapha se projevuje špatným trávením a zahleněním.

Sama pitta se projevuje slabým trávením, překyseleností a průjmem, horečkou či kožními poruchami.

Sama váta se projevuje únavou, tlačením břicha, plynatostí a zácpou.

Vyskytuje-li se v těle toxicita, nemohou být byliny ani správná jídla dobře zužitkována a je velmi obtížné dóši zharmonizovat, dokud se tělo toxinů nezbaví.

Teprve potom mohou být další specifické kroky pro vyrovnání dóša výživu buněk a tkání efektivní. Prvním krokem je tedy podle ájurvédy určitý stupeň detoxifikace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÁjurvéda od A do Z

McIntyreová, Anne

Metafora, 2013

Ukázka z knihy Ájurvéda od A do Z - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Ivana Sáčková Ivka.Iva napsal:

    Tyto praktiky bych nedoporučovala. Četla jsem, že dost ajurvédských preparátů bývá kontaminovaných rtutí, olovem nebo jinými toxickými prvky. A i jinak je to léčba kontroverzní.
    Jsem zastánkyně českého selského rozumu :-)

Napsat komentář