Velkolepé završení Příběhů Septimuse Heapa

ohenangiesage
Již po sedm knih můžeme sledovat dobrodružství Septimuse Heapa, sedmého syna sedmého syna Silase Heapa. Jak skončí úchvatná knižní série, jež si získala srdce tisíců čtenářů?

Knihu Oheň vydalo v roce 2013 nakladatelství Jota. Jde o sedmé pokračování a zároveň završení knižní série Příběhy Septimuse Heapa, jejichž autorkou je Angie Sageová. Tato anglická spisovatelka měla ke knihám blízko již od dětství. Její otec byl nakladatelem a často jí nosil domů nepotištěné knihy, do kterých si ráda kreslila obrázky a psala příběhy. Po studiu medicíny začala Angie Sageová navštěvovat výtvarnou školu v Leicestru, kde vystudovala grafický design a ilustrátorství. Následně začala ilustrovat knihy pro malé čtenáře a poté i psát.

Prvním románem Angie Sageové byl Magyk ze série příběhů Septimuse Heapa, chlapce, který hledá svou identitu a rodinu. Další pokračování na sebe nenechala dlouho čekat. Postupně byly krátce po sobě vydány knihy Znamení draka, Psysikus, Výprava za hrdinstvím, Syren, Darke a nejnovější Oheň. Všechny díly zaznamenaly obrovský úspěch, v USA se jich doposud prodalo více než milion. Série vyšla ve dvaceti osmi jazycích a stala se bestsellerem ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Švédsku a v USA.

Hlavními postavami příběhu jsou Septimus Heap a Jenna Heapová, Septimova nevlastní sestra. Když se Septimus narodil, hrozilo mu velké nebezpečí, protože se jej chtěl jako sedmého syna sedmého syna zmocnit zlý černokněžník DomDaniel. Porodní bába, přítomná u Septimova porodu, jej měla uspat tak, aby vypadal jako mrtvý, a odnést k černokněžníkovi. Byl však zaměněn se synem porodní báby. Posléze se dostal do mladé armády, kde dostal označení Chlapec číslo 412. Poté, co zamrzl na stráži u Věže Čarodějů, jej rozmrazila Jenna Heapová a MimoŘádná čarodějka Marcia Overstandová. Tak začalo jeho velké dobrodružství, jehož cílem bylo zjistit vlastní identitu.

Jenna Heapová je dcerou královny Cerys. V den jejího narození zabili královnu a chtěli zabít i ji. Před smrtí novorozeně uchránila čarodějka Marcia Overstandová, která Jennu odnesla do lesa, kde ji nalezl Silas Heap a odnesl si ji domů. Silas se dozvěděl, že jeho novorozený syn Septimus zemřel, jeho rodina proto přijmula Jennu za vlastní. Jenna tak vyrůstala ve společnosti šesti Septimových bratrů.

Titul Oheň začíná relativně poklidně. Hlavní hrdinové zdárně dovršili věk čtrnácti let, což znamená, že se již mohou plně angažovat ve světě magyku. Septimus se má konečně stát MimoŘádným čarodějem a Jenna má usednout na trůn jakožto královna. Nic však není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zlí čarodějové uvěznění v prstenu dvou tváří se osvobodí a svými temnými kouzly se vydají škodit.

K jejich definitivnímu poražení je třeba zažehnout alchymický oheň, což má za úkol Marcellus Pye, poslední alchymista. Ani to nebude vůbec snadné. Septimus i jeho přátelé budou muset využít všechny své síly a schopnosti, aby zvítězili nad zlem a zakončili své putování světem magyku ve stylu „happy end“.

Celá série o Septimusi Heapovi je primárně určena mládeži, ale skvěle bavit se budou i starší. Pohádkový příběh je velmi dobře zpracovaný, čte se takřka sám a čtenář se místy neubrání pocitu napětí, i když je mu téměř jasné, že všechno skončí šťastně. Fanoušci fantasy literatury jistě ocení, že autorka svou knihu naplnila draky, duchy, bytostmi z bažin a jinými kouzelnými tvory a samozřejmě velikou dávkou magie. Celá tato směs je jemně okořeněna osobitým humorem.

Oheň je vskutku pravým vyvrcholením celé série. Autorka dokázala umě pochytat všechny nitky, vinoucí se předchozími díly, a svázala je do pevného uzlu. Čtenář se dozví to, co mu nemuselo být z minulých knih úplně jasné, a každý příběh se dočká svého ukončení. Jako předcházejících šest knih i závěrečný díl doprovázejí úchvatné ilustrace Petra Čecha, jež úžasně doplňují příběh.

Kniha potěší všechny milovníky fantasy, od malých po ty velké. Pokud jste si Septima Heapa oblíbili a jste zvědaví, jak celé jeho putování dopadlo, rozhodně neváhejte a knihu si přečtěte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOheň
Příběhy Septimuse Heapa

Sageová, Angie

Jota, 2013

Napsat komentář