Zdání většinou klame. V thrilleru Darrena Shana zcela určitě!

NaHorizontuPekla
Napětí, akce, záhadná vražda, tajemné vzpomínky… Tak přesně tohle najdete v knize Darrena Shana. Navíc nebude chybět ani ďábel, který přichází, aby zabíjel. Jaká je kniha, jejíž název směřuje do pekla?

Darren Shan, mimo jiné autor desetidílné Demonaty přichází na náš knižní trh s druhou knihou z trilogie Město, která nese název Na horizontu pekla. Na začátku listopadu ji vydalo nakladatelství Plus. První knihu Procesí mrtvých jsem nečetla, zajímalo mě tedy, zda si čtenář, který je na tom v tomto směru stejně jako já, může příběh Darrena Shana přečíst, aniž by se ztrácel.

V první řadě mě na první pohled, když jsem knihu obdržela, ohromil počet stran, kterých je více než čtyři sta. Po pravdě musím přiznat, že detektivky s podobným objemem, jež jsem četla, mě většinou moc nezaujaly. Vždy na mnepůsobily dojmem, že se autoři snaží natahovat děj, ve výsledku pak ale příběh nijak nevyniká. Zvědavost byla tedy rozhodně hned na začátku skutečně velká.

Kniha Darrena Shana vypráví příběh Ala Jerryho, který působí jako gardista ve skupině jistého Kardinála. Ten ovládá nejmenované město, ve kterém právě gardisté mají vyšší slovo i moc než policisté. Všechno, co se zde stane, je pod kontrolou nevypočitatelného muže, který skrývá nejedno tajemství.

Kardinál pověří Ala úkolem, který rozhodně nespadá do jeho běžných povinností. Má vyšetřit vraždu dívky, Nikoly Hornyakové, která byla zavražděna dost brutálním způsobem. Navíc měla na těle řezy připomínající znamení starých Inků. I když se Al brání činnosti detektiva, jeho loajalita je na vysoké úrovni, nakonec tedy souhlasí.

Postupně se dozvídá okolnosti, které ho směřují k osobě jistého Paukara Wamiho. Jeho vraždy jsou pro všechny uměleckým dílem, jeho osoba každého děsí. Stačí jen vyslovit jméno. Tajemný démon bez tváře…

I Al se ho vydá hledat. Z vraždy Nikoly, která byla jeho blízkou přítelkyní, podezřívá právě Paukara. Jenže ďábel si ho najde sám a setká se s ním za velice nepříjemných okolností. No, jak by bylo vám, kdybyste se v noci probudili a z lustru viselo temeno lidské hlavy s kapající krví? A vrah stál se zbraní za vámi…

Pokud si teď myslíte, že je celá zápletka vyřešena, jste na omylu. Tohle je totiž jen začátek. Setkání odstartuje sérii napětí a převratů, které jsou rozhodně více než překvapivé. Kdo je ve skutečnosti tajemný Paukar Wami? Je to démon, nebo součást halucinace Ala Jerryho, bývalého alkoholika? Spolu s ním budete hledat i odpověď na otázku, kam zmizel Alův otec, jež měl již několik let v klidu odpočívat ve zdejším Mrazáku. Jakou roli hraje v případu zavražděné Nikoly samotný Kardinál? Je to opravdu tak velkorysý člověk, který chce pro něj zcela neznámému členovi jeho Gardy pomoci v kariéře? Nebo se za jeho tváří skrývá něco úplně jiného? A proč si vlastně vybral zrovna Ala Jerryho?

Spousta otázek a odpovědi žádné. Alespoň pro začátek. Pokud se začtete do knihy Darrena Shana, můžete hledat řešení spolu s ním. Jenže tak jednoduché to rozhodně nebude. Budete se muset proplétat hustými pavučinami a navíc se držet na tak tenkém ledě, že vám bude každou chvíli hrozit proboření do lži, msty a nenávisti. Ano, právě tuhle trojici bych v příběhu podtrhla tlustou čárou. I když si už, stejně jako já, budete myslet, že vrah byl konečně nalezen, autor vás po několika dalších stránkách uvede v další neznalosti a vy budete zase na startu, kde cíl je hrozně moc vzdálený. A věřit nebudete moci ani svým nejbližším přátelům…

Určitě bych zdůraznila schopnost Darrena Shana udržovat čtenáře až do poslední chvíle v obrovském napětí. Vše má tak překvapivé a nečekané zvraty, že do poslední stránky vlastně nevíte, kdo lže. A to, co se nakonec dozvíte, vás ohromí, protože byste to skutečně nečekali.

Na druhou stranu si ale nemohu odpustit vrátit se na začátek toho, co jsem zmiňovala o ohromujícím počtu stran. První pohled nezklamal. Autor má sice výborné cítění pro popis akce, což vás nepochybně strhne a budete hltat jednu stránku za druhou. Naproti tomu ale spoustu věcí v knize úplně zbytečně zdržuje, až se stávají nezáživnými a podle mě i zbytečnými. Zvláště mě nebavil začátek knihy, přibližně prvních sto stran je v podstatě jen popis hlavně se zaměřením na osobu Ala Jerryho a jeho uvažování. I když chápu, že autorovi šlo nejspíš o to, aby byl čtenář v obraze, myslím, že to mohl udělat daleko jednodušeji a rychleji a věnovat se spíše samotnému vyšetřování a pátrání. Vlastně musím říct, že si z tohoto popisu moc nepamatuji. Co mám ale pořád v hlavě, jsou určité okamžiky z akčních situací, rozplétání sítě, která je pro jednoho člověk až moc složitá. Ale ne neřešitelná…

Kniha není určena jen pro obyčejné milovníky detektivek. Svým zpracováním bych ji doporučila těm, kteří nechtějí číst klasickou kriminálku, ale chtějí sami uvažovat a ne jen bezduše přihlížet vyšetřování. U této knihy musíte přemýšlet. Bez toho to prostě nepůjde. Vzpomínat, co si všechno Al zapisovat a v jakých souvislostech. Autor vás donutí uvažovat nad tím, jakou roli mají jednotlivé postavy, a ne jen zkusit hádat, kdo je vrah. Toho byste se dočkali v klasickém detektivním románu.

Navíc má Darren Shan skutečně úžasnou schopnost popisu napětí, ve které vás bude udržovat nepředstavitelně dlouho. Až tak, že si budete připadat, jako byste se na místě ocitli také…

Náročné čtení pro náročné čtenáře. Asi tak bych tuto knihu shrnula a doporučila právě těm, kteří si chtějí detektivku s nádechem fantasy skutečně užít. Přečíst si ji můžete bez obav i vy, kteří jste nedrželi v ruce knihu první: Procesí mrtvých. Jedná se o volné pokračování a nebudete rozhodně o nic zásadního ochuzeni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa horizontu pekla

Shan, Darren

Plus, 2011

Napsat komentář