Příběh „věže“ seskládané z kilometrů silnic

Tour_de_France_pozvanka_Luxor.indd
Přesný překlad francouzského výrazu la tour, který si fandové cyklistiky jistě snadno spojí s názvem nejstaršího a nejslavnějšího silničního etapového závodu Tour de France, je opravdu věž. Jaké jsou její základy, kam šplhá a kdo se zabydlel v jejích patrech za více než jedno století?


Pojďte to zjistit s překrásnou a objemnou publikací s názvem Příběhy Staré dámy, která líčí Sto ročníků Tour de France překvapivě nikoli očima Francouze, jak by se dalo předpokládat, ale českýma očima sportovního novináře a reportéra Tomáše Macka.

Tomáš Macek (*1968) vystudoval žurnalistiku na Karlově univerzitě a pak pracoval jako „sporťák“ v Plzeňském deníku a deníku Sport.V roli reportéra se zúčastnil již deseti olympijských her, tenisových grandslamových turnajů a pochopitelně i slavných cyklistických závodů jako je Giro d´Italia a výše jmenovaná Tour de France. Ta se mu zřejmě tak vryla pod kůži, že se rozhodl odhalit její stodesetiletou historii českému čtenáři. A že jím vůbec nemusí být sportovní či cyklistický nadšenec, ale třeba jen milovník historie či prostě příznivec výpravných publikací, jsem se přesvědčila na vlastní kůži i já.

Tomáš Macek se totiž nespokojil s tím, aby předložil pouze nějaký výpis výsledků lemovaný několika fotografiemi. On šel mnohem dál a hlouběji. Jeho vyprávění nezačíná rokem 1903, kdy se jel první ročník Tour de France, ale již rokem 1817, kdy pan Drais poprvé představil svoji draisinu – běhací stroj, jehož zdokonalováním vzniklo kolo, jak ho známe dnes. Jak rostla rychlost, začalo se na stroji o dvou kolech závodit. A tady přichází na řadu vyprávění, které v pětačtyřiceti kapitolách dokumentuje devadesát devět ročníků nejslavnějšího třítýdenního závodu světa. Její stý ročník dojel do cíle v půli července, i proto jsou Mackovy Příběhy Staré dámy tak aktuální. Navíc autor nesleduje pouze linku jednotlivých ročníků, ale vypráví hlavně osudy jejích hrdinů, vítězů i poražených. Dalo by se říci, že kniha je souborem biografií těch, kteří se zapsali do historie Tour. Od jejího prvního vítěze, kominíka Maurice Garina, až po loňského držitele žlutého trikotu „le maillot jaune“ Bradley Wigginse. Neopomíjí ani sedminásobného vítěze, nyní však diskvalifikovaného Lance Armstronga, a přináší pohledy českých aktérů Tour na tuto aféru.

Všech šest set stran historie je psáno fundovaně, odborníci zde najdou přesné tabulky výsledků, rychlostí a rekordů, zároveň však velice čtivě. Autor se vžívá do rolí svých hrdinů, i dávné souboje o vítězství líčí, jako by se jich sám účastnil, zapojuje románové prvky, dialogy, popisy i líčení vnitřních bojů jednotlivých postav. Čtenář je tak vtažen do děje a pohlcen, že si ani neuvědomí, jak dospěl k závěru. Rozhodně nenajdete nudné pasáže, které byste chtěli přeskočit, jak se někdy v monografiích stává. Dokonce nejspíše nevynecháte ani popisky k tisícům dokumentárních fotografií, které text lemují. Myslím, že se Tomáši Mackovi povedlo sestavit velmi podrobné dílo nebývale poutavým způsobem a rozhodně by si zasloužilo být přeloženo do světových jazyků.

Vždyť fenomén Tour de France žije na všech světadílech. Vítězové, kteří se nesmazatelně zapsali do jejích dějin, pocházeli nejen z Evropy, potažmo Francie (víte, že Francie čeká na svého šampióna již 28 let?), ale i z USA a Austrálie. V závěru dostávají slovo všichni čeští, českoslovenští účastníci nejslavnějšího závodu všech dob. Vyznávají se ze svého obdivu ke Staré dámě, rozebírají svoje účasti, hodnotí schopnosti současných favoritů i skandály kolem dopingu.

Musím říct, že pro mne byla publikace velikým přínosem. Dala mi možnost pochopit, co je to týmová spolupráce a jak se vlastně dá vyhrát celý tisíce kilometrů dlouhý závod. Mohla jsem nahlédnout do chvíle, kdy stavba celé „věže“ byla jen projektem, který přidáváním jednotlivých pater vyrostl ve stavbu se sto poschodími a nebýt přerušení v období dvou světových válek byla by ještě vyšší. Ale i tak je nepřehlédnutelná stejně jako kniha o ní.

Jediné, co bych trošku vytkla nakladateli, je lepená měkká vazba, která bude častým listováním (atraktivní fotografie za to určitě stojí!) trpět. Jinak publikaci nechybí nic podstatného – členění do přehledných ne příliš dlouhých kapitol, jasně oddělovaných dvoustránkovým záběrem z v ní popisovaného ročníku Tour, kompletní výsledky všech ročníků, rekordy, komentáře. Vše, co se dalo o Tour de France zjistit, najdete přehledně v nepřehlédnutelné knize Příběhy Staré dámy Tomáše Macka vydané nakladatelstvím Prostor u příležitosti stého ročníku nejstaršího a nejtěžšího etapového závodu světa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy Staré dámy
Sto ročníků Tour de France

Macek, Tomáš

Prostor, 2013

Napsat komentář