Střípky ze života oblíbeného písničkáře Leonarda Cohena

Leonard-Cohen1
Každý už alespoň jednou zaslechl titulní píseň k animovanému filmu Shrek: Hallelujah. Známé je i jméno jejího autora, Leonarda Cohena. Málokdo ale ví, že tento kanadský písničkář začínal jako spisovatel a část svého života strávil na osamělém ostrově Hydra v Řecku.

Pomocí rozhovorů s Cohenovým okolím se Anthony Reynoldsovi, u nás spíše neznámému autorovi sci-fi knížek (např. Dark Apostle nebo Chosen of Khorne) podařilo v publikaci Leonard Cohen: Pozoruhodný život  (vydalo nakladatelství Mladá Fronta) sestavit obrázek o životě tohoto slavného kanadského písničkáře od jeho spisovatelských začátků až do let současné slávy na hudebních pódiích.

Navzdory Cohenově uhýbavosti, která je příznačná pro jeho vlastní zpětné pohledy na uplynulých čtyřicet let, se z textu knihy postupně vynořuje překvapivě upřímný obraz legendární osobnosti, jež se těší ojedinělé loajalitě obdivovatelů a ctitelů všech věkových skupin. Od dávných málo lukrativních začátků mladého a nadšeně přijímaného montrealského básníka přes hojné cestování, milostné vztahy a náboženské krize k nedávným koncertním šňůrám se tu Cohenův život předestírá jako dosud nikdy. Fascinující podrobný životopis Anthonyho Reynoldse čerpá z desítek nových rozhovorů s minulými i současnými členy Cohenových doprovodných skupin, jeho obchodními partnery, redaktory, přáteli, fanoušky, producenty, kolegy, odpůrci a vrstevníky.

Leonard Cohen, jak ho neznáme

Leonard Cohen se narodil v Kanadě v Montrealu a jeho snem byla dráha básníka a spisovatele. Býval rád sám a tak se na počátku 60. let na krátký čas přestěhoval na řecký ostrov Hydra a publikoval básnickou sbírku Květiny pro Hitlera (1964) nebo román Nádherní poražení (1966). Tento postmoderní román je zařazovaný mezi nejlepší romány své doby. Na konci 60. let se přestěhoval do Spojených států a v roce 1967 vydává své první album Songs of Leonard Cohen. Jeho pravděpodobně nejznámější song Hallelujah byl vydán v roce 1984 na albu Various Positions. (zdroj: wikipedia.cz)

Ukázka z knihy Leonard Cohen: Pozoruhodný příběh

Leonard Norman Cohen se narodil ve tři čtvrtě na sedm ráno 21. září 1934 Nathanovi a Mashe Cohenovým v Montrealu. Výběr jeho prvního křestního jména následoval rodinnou tradici příležitostně pojmenovávat mužské potomky jménem začínajícím na L – jeho dědeček se jmenoval Lyon a jeho pradědeček Lazarus. Na nový přírůstek do rodiny už nedočkavě čekala starší sestra Esther, narozená v roce 1929. Leonardův otec Nathan byl hrdý a řádný muž s jistými sklony k hloubavosti a občasným záchvatům romantické melancholie. Dokonce i na tehdejší dobu byl poněkud staromódní: dvorný, usedlý, s impozantním knírem, vždy v dokonale padnoucím oblečení, občas nosil monokl, vyznačoval se nesmlouvavými názory na morálku a jeho vždy náležité chování na veřejnosti jen zřídkakdy nerámoval oblek s pečlivě uvázanou kravatou. A ke společné večeři se v domácnosti Cohenových všichni převlékali.

Přečtěte si více o knize Leonard Cohen: Pozoruhodný život.

Již zítra vám přineseme ukázku!

Leonard Cohen: Pozoruhodný život

Vydalo nakladatelství Mladá fronta
Autor: Anthony Reynolds

Překlad: Miroslav Jindra, Klára Kolínská
Vazba: pevná
Počet stran: 352/ 24 stran přílohy
Formát: 15, 5 cm x 23, 5 cm
ISBN: 9788020424006
Rok vydání: 2012


Nakladatelství Mladá fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Od roku 2013 vydavatelství Mladá fronta posiluje v multimédiích. Vydává časopisy pro nejmenší čtenáře, silné lifestylové magazíny a stejný důraz klade na odborné tituly, které profesionálně mapují oblast ekonomiky, marketingu, obchodu, gastronomie, zdravotnictví, stavebnictví a architektury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeonard Cohen
Pozoruhodný život

Reynolds, Anthony

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář