Cestovatelské tipy z jihu Čech a Moravy

kam2
Ve čtvrtém pokračování cestovatelských tipů se vydáme s Evou Obůrkovou na jih naší republiky. Těšit se můžete na památky UNESCO, které lze obdivovat nejen ze souše, ale i z lodi!


Pro ty, kteří chtějí objevovat zajímavá místa v České republice, připravilo nakladatelství CPress řadu průvodců z edice Kam. V jednotlivých titulech naleznete tipy na výlety v různých tematických okruzích, a to jak do přírody, tak do nejrůznějších kulturních i sportovních zařízení. Kam poradí rodičům s dětmi i těm, kteří vyrážejí na prázdniny sami. Ať plánujete dovolenou do míst nepoznaných, či chcete na oblíbeném místě najít něco nového, právě pro vás je určena tato edice. Všechny informace jsou ověřeny a navíc jsou doplněny kontaktními údaji a internetovými adresami. Také v příštích sezonách si tak můžete snadno ověřit např. otevírací dobu. Ke snadnějšímu výběru napomohou jistě i barevné fotografie, kterými jsou knihy bohatě vybaveny. Stovky nápadů na příjemné strávení volného času pomohou vyřešit otázku „Kam?“ i těm zcestovalým.

 

Výlet na jih Moravy

Na Seznamu světového kulturního a  přírodního dědictví UNESCO jsou vznosné katedrály, mohutné hrady, romantické zámky, pečlivě pěstované historické zahrady i opravdové přírodní zázraky. Z téměř osmi stovek lokalit celého světa, které jsou na tomto seznamu zapsány, se jich v České republice nachází dvanáct. Vzhledem k rozloze této země jde o nesporný úspěch. Tři z nich pak najdete na jižní Moravě – Lednicko-valtický areál (zapsán 1996), Zahrady a zámek v Kroměříži (1998) a vilu Tugendhat v Brně (2001).

Zámek Lednice

Zámek Lednice

Plavby Lednicko-valtickým areálem po zámecké Dyji

Lednický zámecký park, součást Lednicko-valtického areálu, vznikal a měnil se nejméně po tři staletí. S jižní, geometricky pravidelnou francouzskou částí parku sousedí severní anglický park s rybníkem a šestnácti ostrovy s ptačími koloniemi. Plavba touto částí zámeckého parku si získává stále větší oblibu a romantickou krajinu lužních lesů si z hladiny řeky prohlédly už tisíce návštěvníků. Lodě vyplouvají ze stylového přístaviště pod Maurskou vodárnou v lednickém zámeckém parku a rozvážejí turisty po dvou trasách. První, kratší trasa nabízí nevšední pohledy na zámecký park a vede k šedesát metrů vysokému minaretu, druhá, delší trasa vede od minaretu meandry Staré Dyje a zachovalým lužním lesem k umělé zřícenině Janohrad.

Janohrad

Jednou z nejstarších a také nejzajímavějších romantických staveb, které v Lednicko-valtickém areálu vznikly, je umělá zřícenina Janohrad, stojící mimo hlavní zámecký park v lužních lesích. Liechtensteinové jej totiž nechali postavit jako dokonalou repliku středověkých zřícenin. Interiéry jsou plné trofejí, jež připomínají doby, kdy se zde panstvo sjíždělo před začátkem honů a po jejich skončení oslavovalo úspěšný lov. V Janohradě si můžete prohlédnout unikátní expozici Krajina lužního lesa, kterou připravilo Povodí Moravy a Národní zemědělské muzeum.

 

Výlet na jih Čech

Mezi divy světa zahrnuté do světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO patří i dvě místa v jižních Čechách – město Český Krumlov, zapsané roku 1992, a vesnice Holašovice, zapsaná v roce 1998.

Český Krumlov

Důvodem pro zápis malebného jihočeského města do seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO se v roce 1992 staly zachovalost a krása historického centra, hradu a zámku. Český Krumlov je jednou z nejoblíbenějších turistických zastávek na toulkách Českou republikou a jen málokterá cestovní kancelář nenaplánuje zahraničním klientům alespoň jednodenní výlet. Pokud se sem vydáte, počítejte s dychtivými davy návštěvníků a odpovídající nabídkou služeb; toužíte-li po romantických tichých zákoutích, budete do jejich hledání muset investovat značné úsilí.

Český Krumlov

Český Krumlov

Vyhlídkové plavby v Českém Krumlově

Smyčka meandrující řeky Vltavy v minulosti předurčila rozvržení městských ulic i postavení hradu, který původně chránil důležitý brod na obchodní stezce. Vltavu v Českém Krumlově milují zejména vodáci; radost z říční plavby zpestřuje i několik jezů a netradiční pohledy na českokrumlovské historické památky. V Českém Krumlově podél řeky najdete celou řadu půjčoven lodí a kompletního vybavení, ale můžete se také vydat na vyhlídkovou plavbu na vorech, jejíž součástí je bezpečné splutí atraktivních jezů řeky Vltavy. Plavidla kormidlují dva voraři v dobových kostýmech, dopřát si můžete i romantické plavby s loučemi za soumraku či speciální plavby s průvodcem, vorařským občerstvením nebo hudbou.

 

 

Pokud Vás zaujaly tipy na výlety po jihu Čech a Moravy, nenechte si ujít i další pozvánky, které pro Vás připravila Eva Obůrková v knihách:

Kam v jižních Čechách

Kam na jižní Moravě

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam na jižní Moravě
3. aktualizované vydání

Obůrková, Eva

CPress, 2011

zobrazit info o knizeKam v jižních Čechách
2. aktualizované a rozšířené vydání

Obůrková, Eva

CPress, 2011

Napsat komentář