Za erby Českého království

erby 4
Zajímáte se o historii? Rádi navštěvujete hrady a zámky a studujete erby jejich majitelů? Pak právě pro vás je tu nová kniha z nakladatelství Academia.

Dva heraldické rukopisy z rodového archivu Vratislavů z Mitrovic byly od svého vzniku dislokované daleko od center bádání a o jejich existenci věděla pouze úzká skupina badatelů. I když obsahují přes 2000 kolorovaných erbů, nebyly nikdy prozkoumány z hlediska autorství, datace nebo analýzy obsahu.

Celostránková obrazová edice přináší výsledky kodikologického a heraldického rozboru s určením více než 950 českých, moravských a slezských rodů, jimž erby patřily. Dále se zabývá osobnostmi jejich tvůrců – Kryštofem Vilémem Harantem z Polžic a Bezdružic (1617–1690) a Václavem Ignácem Vratislavem z Mitrovic (1645–1728), rekonstruuje pramennou základnu erbovníků a zahrnuje i genealogicko-heraldické výzkumy dalších badatelů druhé poloviny 17. století.

Textovým, obrazovým i databázovým zpracováním erbovníků s možností podrobného vyhledávání zpřístupňuje důležitý pramen pro českou šlechtickou heraldiku 15.–17. století.


 

ERBY CTIHODNÉ ŠLECHTY SLAVNÉHO KRÁLOVSTVÍ ČESKÉHO

Vydalo: Nakladatelství Academia

Autor: Martina Hrdinová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 696
Formát: 205 × 260 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-2196-0

 

Přečtěte si více o knize Erby ctihodné šlechty slavného Království českého.

V e-shopu www.academiaknihy.cz můžete nakoupit knihy se slevou 20 %.

 

Ukázky z knihy:

Postup vyhotovení

Postup při malování erbu lze částečně vysledovat při neúplných znacích. Do pole štítu byla nejdříve ručně perem i s detaily nakreslena erbovní figura, u některých erbů byly barvy zpočátku pouze naznačeny počátečním písmenem názvu barvy v němčině, a zřejmě až později došlo k vymalování. U erbů, kde nebyly známé tinktury, zůstalo pouze u perokresby, v některých případech byly vymalovány barevně alespoň helmy. Větší i menší plochy pole byly pokryty perokresebným nebo malovaným damascenováním, pole štítu, figury v něm i klenoty byly stínovány.  

Vzhled a rozvržení 1. části rukopisu

Text napsaný volně pod štítem obsahuje jméno rodu převážně v nominativu singuláru. Erby jsou řazeny abecedně, v rámci jednoho abecedního oddílu autor na začátku uvádí hrabata a pány, poté nižší šlechtu – následně v oddílu již abecedně nepostupuje. Za erby rodů začínajících stejným písmenem nechává autor podle možnosti volné místo nebo prázdné štíty, další písmeno začíná na nové stránce. První část končí abecedně u písmena W a obsahuje 883 znaků.

————————————————–

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.


Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeErby ctihodné šlechty slavného Království českého
Edice a analýza dvou erbovníků české šlechty z 80. let 17. století

Hrdinová, Martina

Academia, 2013

Napsat komentář