„Otec“ Philipa Marlowa dnes slaví 125. výročí narození

perex_chandler
Raymond Chandler je znám především svými detektivkami. Nakladatelství Mladá fronta vydalo již několik jeho úspěšných románů. Začtěte se do kvalitních knih tohoto autora!

23. července 1888 spatřil světlo světa budoucí autor celosvětově vyhledávaných detektivních románů, které se řadí do tzv. americké drsné školy. Jeho kariéra začala v době, kdy na tom nebyl finančně zrovna nejlépe, a detektivky začal psát vlastně z nouze. Jeho drsné krimi se ale brzy zařadily mezi nejoblíbenější…

Nakladatelství Mladá fronta připravila nové vydání klasických detektivních příběhů amerického spisovatele. My bychom vás rádi na některé z nich upozornili.

 

Hluboký spánek

Jako první vyšel titul Hluboký spánek, v němž se poprvé objevila postava Phillipa Marlowa. Podle románu byl v roce 1946 natočen stejnojmenný film s Humphrey Bogartem v hlavní roli.

 

Phil Marlowe je sarkastický soukromý detektiv se slabostí pro whiskey, cigarety a krásné ženy.

Milionář General Sternwood jej pověří, aby se vypořádal s vyděrači v záležitosti, do které se zapletla jedna z jeho mladých, hezkých a neukázněných dcer.

Vyšetřování zavede Marlowa do nočního podsvětí mezi vrahy, zkažené zbohatlíky a jiné pochybné existence. Několikrát se zmýlí, pak ale vše vyřeší…

Přečtěte si více o knize Hluboký spánek

——————————————————-

 Loučení s Lennoxem

Raymond Chandler tuto knihu považoval za svou nejlepší. V roce 1955 za ni obdržel cenu Edgar Allan Poe Awards, dodnes udělované ocenění pro nejlepší díla z detektivního žánru.

 

Terry Lennox je válečný veterán, který své ne příliš šťastné manželství utápí ve whisky. Jednoho večera se před nočním klubem setkává s Philem Marlowem, který k němu pocítí jakési sympatie, a vznikne nezvyklé přátelství. Terryho manželka je ovšem jednoho večera ubita k smrti a nedlouho poté umírá i Lennox, v Mexiku a vlastní rukou. Na první pohled je vše jasné – žárlivý manžel po letech podvádění zavraždil svou manželku a poté, s výčitkami svědomí, zabil i sebe.

I když zanechal i dopis, v němž se k vraždě doznává, Marlowe má stále pochybnosti. O vyšetřování se nápadně začne zajímat i úspěšný, ale věčně opilý spisovatel Roger Wade a jeho žena Eileen.

Přibývají další mrtví a Marlowe začíná rozplétat záhadu, která začala dávno před jeho setkáním s Terrym.

Přečtěte si více o knize Loučení s Lennoxem

————————————————————-

Sestřička

Románem Sestřička návazal Chandler na detektivky po pětileté pauze, kterou strávil jako scénarista v Hollywoodu.

 

Zkušenosti z filmového průmyslu jsou znát v příběhu, v němž nechybí mocní producenti i vycházející hvězdy bez morálních zábran.

Za Philem Marlowem přichází nesmělá Ormafay Questová, aby našel jejího bratra Orrina. Nabízí mu sice směšný honorář, nicméně případu se ujme. Netrvá dlouho a objeví Orrinovy stopy vedoucí do Hollywoodu.

Marlowe postupně odhaluje osud mladého muže z Kansasu, který byl oslněn září stříbrného plátna.

Přečtěte si více o knize Sestřička

————————————————————–

Dáma v jezeře

Další z mistrovských děl drsné školy americké detektivky, další případ pro Phila Marlowa…

 

Tentokrát si ho najal obchodník Derace Kingsley, aby pro něj vypátral jeho zmizelou ženu. Popsal ji jako mladou blondýnku, která je tak trochu živel – je totiž kleptomanka a nymfomanka.

Ta měla odjet do Mexika s mladým gigolem Chrisem Laverym, s nímž chtěla začít nový život. Na Chrise narazí Marlowe bez potíží, ovšem bez paní Kingleyové. Během dvou dnů se objeví dvě mrtvá těla, případ se zamotává.

Poradí si Marlowe i tentokrát?

Přečtěte si více o knize Dáma v jezeře

——————————————————————

Četli jste nějakou z knihu Raymonda Chandlera?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHluboký spánek

Chandler, Raymond

Mladá fronta, 2011

zobrazit info o knizeDáma v jezeře

Chandler, Raymond

Mladá fronta, 2012

zobrazit info o knizeSestřička

Chandler, Raymond

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeLoučení s Lennoxem

Chandler, Raymond

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář