Život s Hitlerem, Stalinem a Havlem

PavelKohout
Zajímají vás moderní dějiny i to, jak se lidem žilo pod jhem komunismu? Nahlédněte do života významné osobnosti, ve svých memoárománech reflektující svou dobu.

Dnes slaví své 85. narozeniny Pavel Kohout, básník, dramatik, spisovatel a režisér, který jako mladý vstoupil do komunistické strany, aby později stál u zrodu Charty 77. Jeho život můžeme poznat skrze jeho autobiografie, které sám nazývá „memoáromány“.

Z deníku kontrarevolucionáře aneb Životy od tanku k tanku, první Kohoutova próza, kterou psal roku 1969 po své čtyřicítce jako „občanskou závěť pro případ předčasné likvidace“, mapuje čas od tanků, jež osvobodily Čechy v roce 1945, k týmž tankům, které je v srpnu 1968 okupovaly, ve třech stále se prostupujících líčeních: dramaticky se střídají autentické záznamy o průběhu politického Pražského jara (Z deníku spisovatele PK) s jeho beletrizovanými příčinami (Z deníku občana) i následky (Z deníku turisty). Kniha vyšla v řadě jazyků jako základní svědectví o vývoji poválečné generace občanů Československa.

Kde je zakopán pes, pátá próza autora už tehdy proslulé Katyně, vydaná v exilu německy i česky v roce 1987, čekala podle Kohouta, „až opadne mé zděšení a můj hněv, pocity normálního člověka ve mně, a k psacímu stroji zasedne zpravodaj, vypravěč“. Ve dvou časových rovinách je popisován nevšedně všední život skupiny zakázaných spisovatelů a jejich přátel i protivníků z řad opor režimu. Příběhy z celých sedmdesátých let, jimž dominuje zrození Charty 77, se střídají s absurdně detektivním příběhem z léta 1978, v němž si Státní bezpečnost hrála se spisovatelem „na četníky a zloděje“, představujíc současně zlé vyděrače, vyhrožující rodině smrtí autora, i hodné kriminalisty, kteří ji jakoby chránili, aby ho měli pod kontrolou. Je vyprávěn hlavnímu hrdinovi – jezevčíku Edisonovi…

Dvousvazková autobiografie (2005 a 2006) To byl můj život??, zde logicky propojená v zamýšlený celek, obsahuje reflexe dříve popsaných, ale hlavně dosud nevzpomenutých událostí – od autorova narození v roce 1928 přes všechny divoké peripetie jeho života až do rozdělení Československa o půlnoci na Nový rok 1993. Defilují tu v nejrůznějších životních situacích Chlapeček, Chcípáček, Dorostenec, Poeta, Voják, Dramatik, Disident, Exulant a různé další role autora – jeho slovy – „v klasickém dramatu o čtyřech jednáních, s názvy Zaslepení, Prohledaní, Vynesení a Navracení“. Vše dokumentují ukázky z Kohoutových literárních prací od prvních veršíků až po známé romány a divadelní hry, i líčení okolností jejich vzniku.

Předběžná bilance, text vzniklý v létě 2010 na žádost iniciátora souborného vydání Kohoutových pamětí, ředitele Nakladatelství Academia Jiřího Padevěta, vyplňuje skoro dvacetiletou pauzu mezi koncem předchozí knihy a dneškem dalšími událostmi a úvahami zralého muže, který dál intenzivně pokračuje v uměleckých i veřejných aktivitách. Autor nabízí barevné portréty kontrahentů i přátel, dětí, vnuků, pomocníků, jezevčíků a své ženy Jeleny Mašínové, procházející předchozími knihami jakožto Z. či Zet. Uzavírá cyklus, který v jednom středoevropském lidském osudu zrcadlí uplynulých třiaosmdesát let planety Země…

Všechny tyto knihy byly souhrnně vydány ve dvousvazkovém díle výstižně nazvaném Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem.

Připojeny jsou proslulé fotografické novoročenky z let 1972 až 1991 v prvním svazku a 1992 až 2011.

1977 Mírové soužití v minikoupelně: na hlavě Edy andulák Valtrr. Péefku zveřejní média s titulkem Sladký život chartistů.

1978 Impérium vrátilo úder. Byt na Hradčanech odebrán, trio se stěhuje na Sázavu, zařízení bytu převezl stát do skladiště.

 

 

MŮJ ŽIVOT S HITLEREM, STALINEM A HAVLEM

Autor: Pavel Kohout

Vydalo: nakladatelství Academia
Počet stran: 1768
Počet svazků: 2
Rozměry: 130 × 200 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-1921-9
Vydáno: 05/2011

Přečtěte si více o knize Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem

 

V nakladatelství Academia vyšly i další knihy Pavla Kohouta. Představí vám je sám autor. Čeho si cení? A jaké zajímavé grafické zpracování na vás čeká? Podívejte se na krátké video:

 

O svých knihách Pavel Kohout také mluví v našem videorozhovoru:

 

 

Novoročenky: scan z knihy Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem, I. svazek, Academia 2011

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKatyně

Kohout, Pavel

Academia, 2008

zobrazit info o knizeMůj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem

Kohout, Pavel

Academia, 2011

zobrazit info o knizeHvězdná hodina vrahů

Kohout, Pavel

Academia, 2009

zobrazit info o knizeO ničem a o všem
Krátká čtení 1975 – 2008

Kohout, Pavel

Academia, 2008

Život s Hitlerem, Stalinem a Havlem - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Milan napsal:

    Z neznalosti autora hezkého verše ,který se mi líbil a dal jsem si jej na svatební oznámení v r .1970.Moje nastávající Lída jen řekla,že P .Kohout je protiokupační.Stejný verš si dala o 22 let později i dcera na svém svatebním oznámení.Viděl jsem několik jeho televizních incenací po r.1989 a až nyní jsem se dostal ke knize „To byl můj život??“S básníky to bylo v každé době složité a ošidné. K. Sabina jehož konfidentství pro c.a k. policii, bylo potvrzeno po r.1918. On byl několik let těžce žalářován za svoji revoluční činnost v r.1848, aby vůbec přežil ,tak se zavázal ke spolupráci s policií a byl propuštěn.Stejně jeho zprávy byly nevýznamné,jak se později ukázalo.Libreto „Prodané nevěsty je nesmrtelné,jen zamrazí při Kecalově vyhrůžce Jeníkovi při licitaci „nasadíme háky a páky „.Ve své životopisné knize zdůvodńuje svoji poválečnou komunistickou angažovanost P. Kohout otřesnými poměry a strachem za Protektorátu.Je to hodně labilní zdůvodnění,ale je to ospravedlnění P. Kohouta z kterého pro sebe vytěžil maximum, mohl studovat a být in.Dokázal provést změnu ve svém životě po r.1968,přirovnát to ke změně Šavla na apoštola Pavla je nemožné.I v současnosti se propůjčují mladí lidé k činnostem ,které jsou v rozporu s jejich svědomím,jen aby udělali kariéru.

Napsat komentář