O zvědavém strašidýlku, které poznává svět

uvod_strašidlo
Veselé, neposedné strašidýlko Josífek se zrzavými vlásky je hlavním hrdinou dětské pohádkové knížky plné poznávání života nejen v Pohádkovém lese…

Další knížkou, kterou nakladatelství Grada vydalo v edici Čtení pro prvňáčky, je příběh Ivanky Melounové Strašidýlko Josífek. Na hradě Hudryštejně prožívá Josífek spoustu dobrodružství, stejně jako na výpravě mimo Pohádkový les, když se rozhodne navštívit svět lidí.

Malý Josífek žije na Hudryštejně s maminkou Klotyldou a tatínkem Všehomírem Bubákem vcelku poklidným životem. Přes den se spí až do oběda a v noci se straší. A protože v noci je na seznamování se s okolím a navazování dalších přátelství dost tma, Josífek těmto aktivitám věnuje většinou celá odpoledne.

Rád se dívá na rybníček Dunďák, kde sídlí hodný vodník Dundík a z věže dohlédne i na obydlí jezinky Madly. Pozoruje i hrad Ježiburk, kde bydlí čarodějnice Jéži, která je hodně nepořádná a podle toho vypadá i její bydlení.

V téměř každém příběhu se dozvídáme o tom, s kým se Josífek seznámil a za jakých okolností. Asi největší radost měl z pekelníčka Kuby, malého rošťáka, který se stal jeho kamarádem při jeho dalších výpravách.

Knížka tvoří krátké příběhy se zajímavým tématem. Bohužel musím říci, že pohádky jsou trochu nedotažené, nedokončené. Předpokládám, že je za tím požadavek nakladatele, neboť téměř všechny knihy, jež vyšly v této edici, jsou na vlas stejně dlouhé. Tím je ale omezena možnost autora rozvést svůj příběh tak, aby se stal skutečně zajímavým. Jinak se z něj stane pouze napsaný text bez pointy, který ve většině vlastně nikomu nic neřekne. I když je kniha určena jako čtení pro prvňáčky, domnívám se, že i takto malým dětem určitě nebude vadit, pokud bude příběh zajímavý a zaujme je, aby si přečetli třeba o stránku více. Napsat na pár řádek pohádku se vším všudy je velice těžké, spisovatel nemá dostatek prostoru pro rozvoj příběhu.

Autorce se za těchto podmínek povedly vlastně asi jen tak tři příběhy ze všech. Nejvíce mě zřejmě zaujal ten s názvem Jak našli poklad. Nejenže je vcelku povedený (až na pár drobností, které nejspíš souvisí s omezením textu), ale navíc má pro děti i ponaučení, možná takové, které se i do naší doby hodí více než kdy jindy.

Pokud by vás zajímalo, o co v příběhu běží, prozradím, že strašidýlko Josífek s pekelníčkem Kubou budou pátrat po receptu, jak získat peníze a bohatství. Děti se v něm dozví naprosto skvělý recept – mimochodem, možná, že by se hodil nejen pro děti jako poučení do budoucnosti, ale i pro některé z dospělých…

Ostatně, příběhy mají většinou takové téma, které působí i výchovně. Tím, jak Josífek poznává svět kolem sebe, ukazuje vlastně i dětem různé charakterové vlastnosti jednotlivých postav, jejich jednání a vzápětí rovněž nápravu. Je skutečně velká škoda, že nebyly příběhy rozvedeny do širšího zpracování, neboť se domnívám, že by se z nich staly skutečně zajímavé pohádky, nijak neuspěchané a hlavně dokončené.

V této souvislosti mě napadá, že by si děti s rodiči mohly zkusit příběhy převyprávět samy, vlastními slovy, tak, jak by si oni představovali rozvinutí příběhu, a tím pádem i prožití většího dobrodružství.

Protože je kniha určena pro začínající čtenáře, nechybí velká písmena. A samozřejmě spousta barevných ilustrací Veroniky Kubáčové. Ty hezky dokreslují atmosféru jednotlivých příběhů a ukazují dětem postavy i věci, se kterými se Josífek setkal. Musím v případě této knížky konstatovat, že právě ilustrace jednoznačně předčily text.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidýlko Josífek

Melounová, Ivanka

Grada, 2010

Napsat komentář