Petr Janda: Nechtěl jsem se udělat lepším, než jsem…

uvod1
Možná byste to neřekli, ale právě Petr Janda, kterého známe všichni z oblasti bigbítu, se dal na psaní knih. O svém životě vypráví v knížce, která dostala stejný název, jako jedna z jeho písní…

V úterý 8. listopadu se Palác knih Luxor v Praze na Václavském náměstí, zaleskl slávou hvězd. Petr Janda, frontman skupiny Olympic tady pokřtil svou první knihu Dávno, kterou v těchto dnech vydává nakladatelství Ikar.

Jak se sám autor vyjádřil, je to už dlouho, co začal uvažovat nad tím, že by měl „něco“ napsat.

„Chtěl jsem něco sepsat, ale nevěděl jsem, kdo to napíše a jak. Tak jsem to nakonec napsal sám…“

Kniha Dávno pojednává samozřejmě o kapele Olympic, ale i o Jandově životě, vztazích i rodině. Najdeme tu věci příjemné, ale i ty, které bychom možná raději neslyšeli.

„Nic jsem nezamlčel. Rozhodně ne tak, abych někoho uvedl v nějaký omyl“, řekl k obsahu své knihy Petr Janda a pokračoval: „Nechtěl jsem se udělat lepším, než jsem“.

Ovšem hned na druhou stranu dodal, že co se týká osobních vztahů, byl v knize trochu zdrženlivější, protože nechtěl pomlouvat.

Kniha Petra Jandy je adresována především jeho rodičům.

Nezapomíná ani na své přátele a známé, kterým v knize věnoval rovněž dostatek prostoru. Je přesvědčen, že jeho kolegové si knihu přečtou už hlavně z toho důvodu, zda je nepomlouvá. Někteří již měli tu čest knihu prolistovat, a když se nemohou narychlo najít, hned se dle slov Petra Jandy na něj obrací s větou: “Ty ses na mě vykašlal…“. Autor ale dodal, že se domnívá, že na nikoho nezapomněl, takže danému kolegovi jen doporučí určitou stranu, kde se „najde“.

Při prezentaci Petr Janda rovněž zavzpomínal na dobré i zlé časy. Uvedl, že všechny sudé roky byly pro něj i Olympic dobré, naopak ty liché, jako sedmdesátá a devadesátá léta, se řadí mezi špatné.

Křest knihy se pro něj stal absolutní novinkou.

„Jsem zvyklý pokřtít desky, i ty zlaté. Své, či svých kolegů. Ale tohle je jiné, křtít knihu. Je to rozhodně zajímavé, to prostředí, ta vůně…“

Celý křest se nesl ve veselém duchu. Je jen škoda, že na něj nemohli dorazit všichni členové kapely. Dostatečnou omluvou byl jistě fakt, že se chystali na večerní vystoupení v Plzni, kam po autogramiádě zamířil i Petr Janda.

A co popřál knize její kmotr, rovněž člen Olympicu?

„Přeji knize, aby si našla své čtenáře, aby je zaujala a aby se také dobře prodávala. A samozřejmě, aby z ní měl Petr dobrý pocit, že v ní sdělil všechno, co chtěl.“

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePetr Janda – Dávno

Janda, Petr

Euromedia Group, 2011

Napsat komentář