Albatros dal knihu soše

KnihaSose_nahled
Obří bronzové Miminko sochaře Davida Černého, umístěné v parku na Kampě, od pondělí 7.11. může číst knihu Josefa Krčka a Renáty Fučíkové Vánoce, kterou dostalo od nakladatelství Albatros.

Ostatním dvěma Miminkám vybrali knížky primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda a ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák. Albatros zastupoval výkonný ředitel společnosti Albatros Media a. s. Václav Kadlec.

Smyslem akce Knihy pro sochy, která je součástí projektu Praha město literatury, je upozornit kolemjdoucí na to, jak důležitou roli v životě hraje čtení. Své knihy dostanou kromě Miminek na Kampě také některé další sochy v centru města, ale i na sídlištních periferiích. A co si mohou číst Miminka-čtenáři a s nimi i všichni návštěvníci parku Kampa? Zatímco primátor Svoboda i ředitel Městské knihovny Řehák vybrali knihy svého dětství, Hýtu a Batula Johna Habbertona a Hochy od Bobří řeky Jaroslava Foglara, nakladatelství Albatros jim nabídlo čerstvou novinku, která se začne prodávat teprve v několika následujících dnech. Vánoční knížka s podnázvem Putování do Betléma zachycuje slovem i obrazem atmosféru od doby adventní do Tří králů. Předkládá pestrou paletu lidových zvyků na venkově i ve městě, svátků, písniček, koled a her. Kniha je to pro malé i velké čtenáře.

Součástí projektu Praha město literatury, k němuž se společnost Albatros Media připojila záhy po jeho vyhlášení, byly v uplynulých týdnech například i instalace reproduktorů do vybraných parků v metropoli, kde zněly oblíbené české audioknihy. Pražané se s netradičními literárními akcemi mohli setkat také v metru, kde probíhala veřejná čtení knih od předních tuzemských spisovatelů. Kromě propagace české literatury má projekt za cíl také podpořit snahu města získat prestižní titul Kreativní město literatury, který uděluje organizace UNESCO. Volba by se měla konat na jaře příštího roku. V minulosti titul získal například skotský Edinburgh, irský Dublin, australské Melbourne či Iowa ve Spojených státech.

Doporučení:
Share

Napsat komentář