Zasoutěžte si o knihu, díky které nahlédnete do malířovy duše

1416719_renaissance_frame

Co se asi odehrává v mysli umělce? Co musí člověk prožít, aby se v něm zrodilo něco, díky čemu ohromí masy lidí skrze plátno obrazu? Zasoutěžte si s námi o pohled do hlubin malířovy duše.


Nahlédněme do malířovy duše jeho vlastníma očima a nechme se okouzlit…

Chagall celý svůj život vyprávěl příběhy, příběhy svého života, příběhy zaniklého světa, příběhy svých radostí, ale i obav a smutku…

Autobiografická kniha Můj život je psána slovy básnickými v jejich nejprostší, čisté podobě. Muzikanti, chudinské figurky, židovští sousedé na střechách, krávy létající stejně jako vousatí rabíni, to všechno na jeho obrazech stoupá k nebesům. Jsou to andělští poslové, mířící vzhůru ze všech kontinentů.

 

 

Před očima ožívají rázovité postavy malířových mladých let, dojemné vzpomínky na rodiče, abychom se s ním vypravili do Petrohradu a posléze do Paříže, plné nových malířů, od Picassa až po Modiglianiho, kam ho přivedla jeho největší touha: malovat. Touha být svůj a ukázat svůj svět. Chagall lačně hltá všechny pařížské dojmy a přetavuje je do obrazů.

Mohl snad někdo tušit, že jednou ten chudý židovský chlapec z Vitebska vyzdobí strop pařížské Opery, provede oslňující vitráže katedrály v Métách a v Chichesteru, v kostele v Curychu, v New Yorku, že se za jeho účasti otevře Národní muzeum biblického poselství Marka Chagalla v Nizze?

 

Ma vie – Můj život

Autor: Marc Chagall
ISBN: 978-80-7359-358-2
Formát: 129 x 206 mm
Počet stran: 200
Ilustrace: černobíle ilustrovaná
Vazba: vázaná s přebalem
Vydání: 22. května 2013
Běžná cena: 249 Kč

Přečtěte si více o knize Ma vie – Můj život
Autobiografii Ma vie – Můj život vydalo nakladatelství Metafora.

 

Ma vie je ovšem také velkou milostnou básní… Chagallova žena Bella jednou provždy vstoupí do jeho obrazů a neopustí je ani po své smrti…

Chagallova autobiografie není básnivou informací o jeho mládí, o začátcích jeho díla, ale je doslova klíčem k jeho poetice, která je nadčasová. Je klíčem k otevření zázračného světa, ale ne ráje, který byl nejen Chagallův, ale i těch, kdo milují jeho obrazy.

 

O autorovi

Světoznámý umělec Marc Chagall  se narodil 7. července 1887. Vyrostl v uzavřeném židovském ghettu v litevském Vitebsku. Synagogy, náboženské obřady a zákony, hrůza z pogromů, chudoba… to všechno jej ovlivnilo na celý život.
K jeho nejlepším přátelům patřil i básník Apollinaire, který o jeho obrazech tvrdil, že jsou nadpřirozené, plné snových vizí, žertu i nostalgie.
K Chagallovým monumentálním dílům patří „nebeská“ okna v sídle OSN, vitráže v katedrálách v Remeši, Metách a Curychu, nástěnné malby v pařížské Opeře, a Metropolitní opeře v New Yorku.
(Zdroj obrázku: en.wikipedia.org, Zdroj životopisu: nakladatelství Metafora)

 

Pozor, soutěž!

Láká vás pohlédnout do samého nitra umělcovy duše a zjistit, co se ukrývá v jejích hlubinách? Milujete obrazy Marca Chagalla a rádi byste se dověděli, co se honilo jejich autorovi hlavou, když hloubal nad kompozicí a nad jednotlivými tahy štětcem?

Pak neváhejte a zasoutěžte si s námi hned o tři výtisky autobiografické knihy Ma vie – Můj život, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Metafora. Stačí jen správně zodpovědět jednoduchou soutěžní otázku a mít štěstí v odhadu počtu tipů, které nám do soutěže přijdou.

 

Soutěžit o knihu Ma vie – Můj život můžete
od 24. června do 7. července 2013.

 

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 autobiografie Ma vie – Můj život

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMa vie - Můj život

Chagall, Marc

Metafora, 2013

Napsat komentář