O víle Amálce u rozkvetlého Barviče

AmalkaBN_nahled
První listopadový Klub Moudré sovy Knihkupectví Barvič a Novotný zahájilo Říkání o víle Amálce určené pro nejmenší děti. Co všechno školkáčci mohli prožít? A co ještě listopadová úterní setkání nabízí?

Každý, kdo 1. listopadu zavítal do dětské části Knihkupectví Barvič a Novotný na Masarykově ulici, se ocitl uprostřed rozkvetlé louky. Po celém prostoru byly rozesety barevné kartičky s obrázky kytiček. Ostatně jak jinak přivítat děti, které přišly za vílou Amálkou?

Kytiček se také týkal první úkol, který si pro děti připravila organizátorka Klubu – děti měly kartičky sesbírat. Jako kdyby trhaly květinky na věneček víly Amálky… Nebo že by jídlo pro beránka Kudrnu?

Po prvním úkolu totiž následovala pohádka o beránkovi z knihy Říkání o víle Amálce. Za odměnu, že Amálce ustoupil na úzké lávce, ho víla zavedla na louku plnou voňavých a výtečných kytiček. Beránek ovšem okusil i jedovatou bylinu, která mu pořádně zamotala hlavu. A nebýt Amálčina včasného zásahu, zle by to s ním dopadlo…

Děti si poté zahrály na detektivy: Dostaly papíry, na kterých byly předkresleny obrysy několika květů. Podle instrukcí je měly vybarvovat tu zeleně, tu červeně, dokud jim nezůstal jediný nevybarvený květ. Ten, který otrávil beránka Kudrnku.

Posledním výtvarným úkolem bylo pomoci Amálce a Kudrnkovi najít cestičku přes úzkou lávku. Amálka jakožto správná víla měla cestičku přetančit po kamíncích, beránek se jim měl vyhnout.

Příjemně strávená hodina rychle utekla. Zbyla už jen chvilka času, tak akorát na poslední pohádku o kouzelném kamínku.

Celé setkání bylo inspirováno výše zmíněnou knihou Říkání o víle Amálce od Václava Čtvrtka (vydalo nakladatelství Albatros). Děti se tak v knižní podobě mohly seznámit s oblíbeným Večerníčkem a rodiče si zase mohli zavzpomínat na svá dětská léta.

Zajímá vás, s jakými dalšími knihami se vy i vaše děti můžete v rámci Klubu moudré sovy seznámit? V listopadu je pro vás připraveno následující:

    • 8. listopadu: Je všechno jasné?

Detektivní Klub moudré sovy – přijďte k nám vyřešit záhady z knížky Je všechno jasné? Pro děti od 8 let.

  • 9. listopadu od 15 do 18 hodin: TOPP – výtvarná dílna
    Vyrábění s lektorkou z nakladatelství Anagram, věkově neomezeno.
  • 15. listopadu: Jejda a Helemes
    Často ani nevíme, co nosíme po kapsách. Obr Helemes jednou ze své kapsy vytáhl skřítka Jejdu… Tak začíná pohádkový příběh o hloupém velikášství a mylné představě obrů, že dokážou každého „strčit do kapsy“. Pro děti od 6 let.
  • 20. listopadu ve 14 hodin: Vánoce s andílkem Vandílkem
    Nedělní čtení pohádkového vánočního příběhu o kouzelném andílkovi a o tom, jak to chodí o Vánocích. Knížku představí autorka, paní Šárka Kadlečíková. Po čtení bude následovat tvůrčí dílnička. Přijďte se naladit na přicházející svátky. Pro děti všech věkových kategorií.
  • 22. listopadu: Strašidelné pohádky
    Strašidelné pohádky mají překvapivý děj, humor, fantazii, napínavé situace – zdánlivě neřešitelné a zcela bezvýchodné. Přijdte si je poslechnout. Pro děti od 5 let.
  • 29. listopadu: Straka v říši Entropie
    Knížka bajek pro dospělé i děti, kde zvířata luští záhady existence a fungování světa. Pro děti od 6 let.
    Pozor, změna! Setkání začíná již ve 14 hodin na Masarykově 26. Následovat bude od 16 hodin autogramiáda autorky v prodejně na České.
  • 30. listopadu: Kaštánek
    Před mnoha a mnoha lety byl zasazen kouzelný strom, na kterém se čas od času urodí jen jeden kouzelný plod. Ten zůstává na stromě nejdéle a čeká na správnou chvíli. Když jde okolo někdo, kdo potřebuje pomoc, spadne a splní mu jeho nejtoužebnější přání. Pro děti od 6 let.
    Pozor, změna! Setkání začíná již v 15:30. Následovat bude od 17 hodin autogramiáda autorky, paní Vlasty Švejdové.

Informace o tom, jak se na akce přihlásit, naleznete zde.

Doporučení:
Share

Napsat komentář