Návrat nestárnoucí hrdinky

Alenka
Pobavila i poučila už pěknou řádku generací, a přesto její dobrodružství stále nevycházejí z módy. O tom svědčí několik filmových zpracování jejího příběhu i opakované vydávání knih, které její pozoruhodné zážitky zaznamenávají.

Malá a úplně obyčejná dívka Alenka se na první ze svých putování podivnými kraji vydala již v roce 1865. Upoutal ji tehdy mluvící a oblečený bílý králík, kterého se rozhodla následovat do jeho nory. Odstartovala tím sérii překvapivých a mnohdy zcela nevysvětlitelných událostí, které s napětím i pobavením sledovali malí i větší čtenáři od 19. století až do dnešní doby.

Sedm let po vydání a úspěchu první knihy vyslal autor Lewis Carroll svou hrdinku vstříc dalším dobrodružstvím, tentokrát do světa za zrcadlem. I zde na Alenku čekalo množství podivných postav a situací. Čtenáři přivítali druhý díl se stejným nadšením jako předchozí knihu, a přestože Carroll během svého života napsal ještě několik příběhů pro děti, žádný se nedočkal takové slávy jako právě Alenčina dobrodružství.

Nakladatelství Argo nyní obě knihy vydává v rámci jednoho svazku nazvaného Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem. Není to poprvé, kdy se nakladatelé rozhodli oba příběhy spojit do jedné knihy, tento postup se již několikrát uplatnil jak u nás, tak v zahraničí.

Poslední vydání se drží osvědčeného, již posedmé použitého překladu, jehož autorem je Jaroslav Císař. Tradiční podoba textu je však doplněna zcela novými, dosud nepublikovanými černobílými ilustracemi malířky a loutkařky Jitky Bokové. Velký formát knihy poskytuje prostor pro množství neobvyklých obrázků, které znázorňují fantastické výjevy z Alenčina putování a svým osobitým stylem skvěle vystihují atmosféru celého příběhu. Podobně originální je také grafická úprava textu – grafik a sazeč Pavel Růt se nebál používat rozmanité typy a řezy písma, ale také některé pasáže v díle zvýraznit zelenohnědou barvou nebo experimentovat s rozložením textu na stránce. Díky tomu nejnovější vydání Alenčiných příhod působí hravě, svěže a velmi příjemně.

Netradiční zpracování klasického díla ocení nejen děti, jimž je kniha v první řadě určena, ale také dospělí, kteří mají alespoň špetku fantazie. Text i ilustrace strhávají čtenáře do světa, kde je možné snad úplně cokoli, kde se objevují mluvící zvířata, zmenšovací a zvětšovací nápoje, zvláštní stvoření s ještě zvláštnějšími jmény nebo nesmyslné hry. Skvěle vyprávěnému, nápaditému příběhu, četným ilustracím a kouzlu celé knihy dokáže odolat jen málokdo.

Foto: Lewis Carroll, wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem

Carroll, Lewis

Argo, 2013

Napsat komentář