Hra o trůn nebo o holý život?

sto
Yeine Darr žije na severu a do srdce království se nikdy nepodívala. Poté, co zemře její matka, je ale povolána do hlavního města, aby si vyslechla, co s ní má vrchnost v plánu.

Yeine je jmenována dědičkou trůnu. Není ale jediná. Její dědeček má krutý smysl pro humor, a tak vybere dědice tři a čeká, jak se s tímto faktem poperou. Nakonec musí zůstat jen jeden. Ten nejsilnější, který bude schopen převzít vládu nad královstvím. V Nebi, jak se jmenuje samozvané království, tedy začíná boj o moc. Yeinin bratranec a sestřenice se hlavně snaží zabít navzájem, aby rychleji začali vládnout a mohli tak prosadit své zájmy. Yeine se, kromě boje o svůj holý život, snaží získat výhody pro zemi, ve které vyrostla a žila ještě donedávna. Její mysl také zaměstnává neobjasněná smrt matky, a tak ve volných chvílích zpovídá příbuzné i služebnictvo, aby té záhadě přišla na kloub.

Trilogii Dědictví, kterou otevírá první díl nazvaný Sto tisíc království, napsala poměrně mladá afroamerická autorka Nora K. Jemisinová. Za tento román si vysloužila nominace na Huga a získala cenu Locus. Dílo v České republice vydalo nakladatelství Argo v první polovině roku 2013.

Yeine je tedy v pasti. Musí se začít chovat jako Arameriové, aby si udržela nějaké postavení. Díky tomu, že se dostala do nejužšího rodinného kruhu, může využívat mnohých výhod. Neustále však musí být na pozoru, jelikož její osoba leží mnoha lidem v žaludku. Arameriové jako nejvýše postavený rod vládnou zbytku království. K tomu jim napomáhají čtyři mocné zbraně. Jsou jimi čtyři mocní bohové, kteří jsou uvězněni v lidských tělech a musí uposlechnout jakýkoliv rozkaz, který jim Arameriové dají. Má to jen malý háček. Rozkaz musí být vždy přímý a jasný, jelikož i bohové touží po své dávné svobodě a hodlají využít i nepatrné chybičky, aby se dostali zpět ke své moci.

Sto tisíc království je dílem, v němž autorka vytvořila neuvěřitelný fiktivní svět. Do detailů promyšlená hierarchie rodů i království se snoubí se zákony, které se musí ctít. Vše do sebe zapadá a každý obyvatel ví, kde je jeho místo. Autorka dokonalý řád úmyslně narušila tím, že si jako hlavní hrdinku zvolila barbarku ze severu. Dívku, která napůl patří k nejvyššímu rodu, ale nikdy neměla šanci dostat se do vyšších kruhů díky otcově straně. Nemožné se ale stává skutečným.

Co se týče jazykového pojetí, je neskutečně vznešené. Odpovídá dokonale místu, kde se děj příběhu odehrává, a tak čtenáři dokresluje fantastickou atmosféru.  Je zřejmé, že autorka promyslela opravdu každou maličkost, aby vše dosáhlo takové harmonie a čtenář se mohl nechat unést příběhem, který mu přinese opravdu velký zážitek.

Na počátku vyprávění tak stojí dívka, která teprve poznává pravidla Nebe. Učí se správnému vychování a snaží se začlenit do zaběhnutého mechanismu. Čtenář se díky tomu může postupně seznámit se světem, který se mu rozprostírá před očima. Vstupuje na místo, kde je důležité zvažovat každý budoucí krok. Špatné rozhodnutí může znamenat rychlou smrt. A tak čtenář opatrně našlapuje s Yeine. Bojí se o ní, soucítí s ní a doufá, že si své místo v Nebi brzy najde.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSto tisíc království
Trilogie Dědictví. Kniha první

Jemisinová, N. K.

Argo, 2013

Napsat komentář