Terapie Krylem (nejen) podle Jana Cimického

uvod
I když je Karel Kryl již po smrti, jeho písničky nestárnou. Je to jedině dobře, že se i mladším generacím představují, tentokrát ale ne někde na parketu, ale v knižním vydání…

Ve středu 26. října oficiálně nakladatelství Fragment představilo další z knih zařazených do edice Zpěvníky. Věnovaná je jednomu z našich hlavních představitelů protikomunistického protestsongu – Karlu Krylovi.

Na setkání nechyběl Karlův bratr Jan, který s chvílemi rozechvělým hlasem nejenže děkoval všem, kdo přišli, ale s nostalgií i na svého bratra zavzpomínal. Na dobu, kdy od sebe byli odloučeni několik dlouhých let, na maminku, jež zemřela v osudném roce sametové revoluce.

I když vzpomínky žijí dále, život jde dál, o čemž všechny přítomné přesvědčil i malý Míša, Krylův prasynovec a velký hudební talent, jak jej Jan Kryl představil A aby nezůstalo jen u slov, Míša všem svoje nadání náležitě předvedl při hře a zpěvu na kytaru. I když se mu do zpěvu moc nechtělo, přece jen musíme mít pochopení pro malé dítě, které v sobě skrývá stejně studu jako někteří dospělí, nakonec se nechal unést zpěvem návštěvníků Paláce knih Luxor, kde se křest konal, a zazpíval také.

Kmotrem zpěvníku se stal Jan Cimický, uznávaný odborník v oblasti psychiatrie, který kromě vzpomínek rozechvěl publikum také smíchem, když vyprávěl veselé příhody ze své praxe. Tomu odpovídá i název tohoto článku, tak jej totiž Jan Cimický nazval. A protože se jedná o zajímavou vzpomínku na doby z psychiatrické léčebny pro mladistvé, přidám jí také. Zdejší klienti pocházejí z nejrůznějších poměrů a mají samozřejmě i vcelku závažné důvody, proč se tady léčí, resp. léčili. A jak Jan Cimický zmínil, jednou jim zkusil pustit na uklidnění právě písničky Karla Kryla. K udivení všichni poslouchali, a dokonce to dospělo tak daleko, že vyžadovali i do budoucna poslech tohoto písničkáře. Takže to byla pak i jistá forma „odměny“, jak se Jan Cimický zmínil.

Je tedy vidět, že na Karla Kryla se jen tak nezapomene. A navíc jeho bratr měl spontánní radost i z přítomnosti menších dětí, usuzuji na první ročník základní školy, kteří si s ním notovali písně, jež zazněly do mikrofonu. Na dotaz moderátorky, Hanky Koutné, kde se je naučily, jedna z dívek odpověděla, že je slyší od tatínka, který ji s nimi seznamuje. Je tedy jedině dobře, že tento velký písničkář žije alespoň v našich srdcích dodnes…

Zpěvník Karla Kryla obsahuje výběr těch nejznámějších písní. Možná se i vám zdá poměrně těžké vybrat právě ty „nej“. Stejně tak to vidí i odpovědná redaktorka nakladatelství Fragment. Jak sama poznamenala, zpěvník by musel být ve skutečnosti minimálně trojnásobně velký. Nakonec tedy vybrali spolu s majiteli autorských práv Karla Kryla takové písničky, které jsou mezi lidmi ty nejznámější, a vy si tak můžete zanotovat třeba „Bratříčku můj“, „Zavírej vrátka“, „Anděl“ a mnoho dalších. Zpěvník jich obsahuje na padesát, nechybí jak texty písní, tak noty a akordy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpěvník – Karel Kryl - Největší hity

Kryl, Karel

Fragment, 2011

Napsat komentář