Strom pohádkovník v KJM v Brně

Pohadkovnik
V těchto dnech, od 20. do 28. října, probíhá festival Milujeme stromy. Pořádá ho Nadace Partnerství ve spolupráci s dalšími brněnskými organizacemi. A do akce se zapojila i Knihovna Jiřího Mahena.

Pro všechny milovníky stromů a přírody jsou připraveny přednášky, workshopy, divadelní představení a další aktivity pro malé i velké. Vše vyvrcholí v poslední den festivalu, 28. října, pokusem o celorepublikový rekord v sázení stromů.

Ale zpět ke knihovně. Ve čtvrtek 20. října mohli všichni zájemci zavítat do Ústřední knihovny Jiřího Mahena. V dětské knihovně tu byla připravena výtvarná dílna pro děti.

Hlavním tématem dílny byla (jak jinak) výroba stromů. Malí umělci si za pomoci barevných papírů, voskovek a ruličky od toaletního papíru mohli vyrobit strom pohádkovník. Zelenou korunu pak stačilo jen polepit obrázky z pohádkových knížek.

Tato část tvoření vyvolala řadu otázek. Vždyť obrázky byly z knížek vystříhány! Počáteční rozhořčení nad neúctou ke knihám se ale záhy rozplynulo. Obrázky totiž knihovnice vystříhaly z knih natolik poničených, že musely být z knihovního fondu vyřazeny a odeslány do spalovny. Díky vystříhaným obrázkům tak byla alespoň část knihy zachráněna a využita.

Navíc se mohla rozvinout zajímavá debata nad tím, jak by se děti (a nejen ony) měly ke knížkám chovat, aby je zachránily před spalovnou.

K prohlédnutí (a případně i zapůjčení) byly připraveny speciálně vybrané knihy se zaměřením na stromy – nejen encyklopedie, ale i pohádky.

Děti, které se tohoto tvoření nemohly či nestihly zúčastnit, nemusí být smutné. Program knihovny je více než pestrý. Například již v pondělí 31. října se koná autorské čtení Ivony Březinové s názvem Popletené pohádky. A ve čtvrtek 3. listopadu je opět tradiční Čtvrtkování, tentokrát ve znamení dušiček: Strašidla kolem nás. Seznam dalších akcí pro děti naleznete zde, úplný seznam akcí zde.

Doporučení:
Share

Napsat komentář