LiStOVáNí s Lukášem Hejlíkem – kniha Stephena Clarka „Faktor Merde“

StephenClark
Hned první věta publikum pobaví. Slovní spojení „hormonální tsunami“ se jen tak často neslyší. Stephen Clarke je prostě vtipný hned v úvodu své knihy, která je pátým, volným pokračováním série jeho knížek MERDE. Tyto knihy pojednávají o zážitcích hlavního hrdiny, Angličana Paula Westa, žijícího v Paříži, a jeho peripetiích s francouzskou byrokracií.

9. května děvět hodin večer. Poslední opozdilci usedají v sále brněnského divadla Reduta. V předsálí je možno zahlédnout herce Lukáše Hejlíka při družné konverzaci se spisovatelem Stephenem Clarkem, jehož knihu Faktor Merde dnes bude prezentovat. Stejně jako na video upoutávce je oblečen do bílých kalhot a modrobílého, proužkovaného trička. Nelze ho zkrátka přehlédnout. Pan Clarke pojal dnešní večer ve free stylu v podobě oranžových kalhot, tmavě zeleného saka a hnědých tenisek.

Dveře sálu se zavírají a pan Clarke usedá na konec třetí řady poblíž dveří, kde, nebýt jeho stříbrné kštice, splývá s davem. Osazenstvo, až na výjimky, je věkové kategorie 20-30 let.

Na jeviště přichází Lukáš Hejlík a představuje nám knihu a autora, který posléze povstane, natočí se k publiku a lehce pokyne rukou. Lukáš Hejlík nám sděluje, že mu je ctí převést zrovna tuhle knihu do LiStOVáNí, jelikož je sám Clarkovými knihami nadšen. Nejnovější Clarkova kniha je ještě „horká a teplá“ z tiskárny. Na pultech knihkupectví si ji můžeme zakoupit právě ode dneška.

Po úvodu se na jevišti objeví herečka Věra Hollá, též oděna do modrobílého námořnického trička doplněného o modré sako. Oba dřímají v ruce pootevřenou knihu a šou může začít.

Hned první věta publikum pobaví. Slovní spojení „hormonální tsunami“ se jen tak často neslyší. Stephen Clarke je prostě vtipný hned v úvodu své knihy, která je pátým, volným pokračováním série jeho knížek MERDE. Tyto knihy pojednávají o zážitcích hlavního hrdiny, Angličana Paula Westa, žijícího v Paříži, a jeho peripetiích s francouzskou byrokracií.

V tomto humorném duchu pokračuje celé představení, duo Hejlík – Hollá se skvěle doplňuje, cítíme zde lehkou improvizaci. Občasné přeřeknutí a nechtěný úsměv oceňuje veselé publikum smíchem a spontánním potleskem. Přicházejí i chvíle, kdy se bublající smích jen těžko krotí. Moje sousedka se doslova láme v pase smíchy, až jí hnědé lokny padají ke kolenům.

Čtení v češtině je okořeněno o francouzské výrazy, kdy zazní i některá velice sprostá, ale Francouzi hojně používaná slova. Úžasná schopnost Věry Hollé zahrát hned několik různých postav během představení je obdivuhodná, stejně tak její napodobování rozdílných francouzských přízvuků. Pan Clarke vše v tichosti a se zájmem pozoruje.

Po necelé hodince představení končí a přichází dlouhý aplaus. Pan Clarke vstupuje na jeviště a sám tleská výbornému hereckému výkonu obou hlavních aktérů. Lukáš Hejlík se přiznává, že jeho angličtina je sice lepší než francouzština, ale přeci jen přizve kamaráda-tlumočníka. Většina diváků se pyšní plynulou angličtinou, a tak překlad je opravdu hlavně pro ty neznalé anglického jazyka. Pan Clarke odpovídá s vtipem sobě vlastním. Jeho humor vůbec není „anglicky suchý“, směju se, až mi tečou slzy. Zkrátka co slovo, to perla.

Ukázka „normální otázky“ a následné kulišácké odpovědi:

„Proč žijete ve Francii?“ „Protože Francie má nejvíce státních svátků a volna v Evropě. Jen v květnu má hned čtyři.“

A jedna kuriózní:

„Víte, jak se řekne česky MERDE?“ „Francouzi říkají OVNO, ale česky je to je HOVNO.“

Načež si pan Clarke tento „důležitý výraz“ zapíše do svého notýsku schovaného v kapse saka.

O půl jedenácté je debata u konce a přichází na řadu autogramiáda. Jdeme si s kamarádkou pro podpis Lukáše Hejlíka. Ptáme se, jak dlouho mu trvala příprava. Jeho odpověď nás překvapí:

„Zkoušeli jsme to asi jen dvakrát a dneska ráno.“

Před stolem na jevišti, kde sedí Mr. Clarke, se vytvořila předlouhá fronta. Chvíli váháme, ale poté se přeci jen rozhodneme nechat setkání s autorem na zítra. Autogramiáda Stephena Clarka se koná zítra v 14 hodin v knihkupectví Barvič a Novotný na ulici Česká v Brně. A následně LiStOVáNí a Merde Tour pokračuje po dalších 14 městech České a Slovenské republiky. Více na stránkách LiStOVáNí.

Už se těším na další setkání s pohodovým spisovatelem, u jehož knih se válím smíchy, a který se i po 19 letech života ve Francii stále považuje za typického Brita. „Bravo, Monsieur Clarke!“

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFaktor Merde

Clarke, Stephen

Plus, 2013

Napsat komentář