Veselá dobrodružství s Barnabáškem

barnabaskova-kniha
Máte dítě předškolního věku? Baví ho vyprávění o jiných neposedných dětech? Pak mu přečtěte knížku, kterou vám představím ve své recenzi.

Hrdinou Barnabáškovy knihy je malý čtyřletý kluk s bujnou fantazií. Žije s maminkou a tatínkem v rumunském městě Kluži. Jmenuje se Barnabášek a je „středobodem“ tatínkova světa. Tatínek je také tím, kdo čtenáře celou knihou v roli vypravěče provází. Kdykoliv jeho synek zažije něco zajímavého, napíše o tom pohádku. A tak jsou příhody popsané v této publikaci do určité míry založené na pravdě. Samotnému Barnabáškovi se příhody, v nichž vystupuje, moc líbí. Důkazem toho jsou slova, která jednou řekl tatínkovi při odchodu do školky:

„Tati, než přijdu domů, napiš o mně pohádku. Slibuješ? (str. 10)

A tak vznikla kniha, jež baví děti i dospělé. Autor knihy, spisovatel Balázs Zágoni se narodil v roce 1975 v rumunské Transylvánii ve městě Kluž, kde žije dodnes. Od roku 2003 píše literaturu pro děti. Získal již řadu ocenění. Jedním z nich je například „Nejlepší kniha“ na Mezinárodním knižním veletrhu v Rumunsku. Je držitelem Morovy zvláštní ceny za dětský příběh v maďarské soutěži o „Zlatou kdouli“. Letos byl nominován na udělení významné maďarské ceny Attily Józsefa za úspěchy v literatuře. V psaní se nechává inspirovat svou rodinou – se svou ženou vychovává syna Barnabáše a dvě holčičky (dvojčátka).

V jednotlivých příbězích Barnabášovy knihy se dočtete o situacích, které většina z vás asi důvěrně zná. Například jakmile má jít Barnabášek spát, vymýšlí si všechno možné, jen aby dobu, kdy má jít na kutě, oddálil. Nebo se malý hrdina začíná učit jezdit na kole bez postranních koleček a tatínek mu v tom samozřejmě pomáhá. Zažívá dobrodružství s vlastním mluvícím autobusem, s kouzelným vysavačem a do jeho her se dostávají věci každodenní potřeby. Nechybí ani fantazijní prvky, například pohádka o noční jízdě na motorových saních tunelem, který Barnabášek sám vyhloubil. Dospělý čtenář tak může se zatajeným dechem číst řádky plné dětské fantazie a zajímavých nápadů.

K atraktivitě knihy výrazně přispívají i v ní uvedené ilustrace. Malířka Markéta Vydrová odvedla skvělou práci. K ilustrování jí knihu nabídl pan nakladatel MUDr. Stanislav Juhaňák z nakladatelství Triton a udělal moc dobře. Barevné ilustrace pěkně doplňují děj, jsou veselé a vtipné.

Barnabáškova kniha nadchla a se zatajeným dechem jsem četla poutavé příběhy o malém vynalézavém chlapci. Publikace je určena dětem od tří let, je tedy vhodná jak pro nejmenší čtenáře, kterým ji mohou předčítat rodiče, tak i pro mladší školáky. V neposlední řadě bych ji ráda doporučila i rodičům malých dětí. Kniha vyšla letos v nakladatelství Triton v Praze.

 

Zdroje:
Rozhovor s Markétou Vydrovou a Balázsem Zágonim na Svět dětské fantazie
Rozhovor s Markétou Vydrovou a Balázsem Zágonim na KnihOKO

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBarnabáškova kniha

Balázs, Zágoni

Triton, 2013

Napsat komentář