Vydavatelství Mladá fronta oslavuje ocenění Juliana Barnese Man Bookerovou cenou

Pohlednout_do_slunce_uvod
Anglický spisovatel Julian Barnes, autor vydavatelství Mladá fronta, získal prestižní literární cenu Man Booker Prize. Divize Knihy vydavatelství Mladá fronta vydala v edici Moderní světová próza jeho knihu Pohlédnout do slunce (Mladá fronta, 2010) a připravuje vydání jeho dalších dvou knih.

Co začíná jako román o mladé dívce vyrůstající na anglickém venkově během druhé světové války, se proměňuje v příběh úchvatného a rozmanitého života. Neobvyklá a sympatická hrdinka Jean se provdá a po dvaceti letech opustí svého manžela krátce předtím, než se jim narodí syn. Ve středním věku se spřátelí se synovou přítelkyní, která se ji marně snaží svést. Když Jean oslaví sté narozeniny, vzpomíná na mladého pilota bojového letounu a jeho vyprávění o tom, jak létal ke slunci. Jean našla odpovědi na všechny otázky svého dlouhého života, ale proč byl pilot fascinovaný pohledem do slunce, jí až dosud unikalo.

Knihu přeložil Ladislav Nagy.

O autorovi

Julian Barnes (*1946)
Patří vedle Martina Amise a Iana McEwana k nejlepším britským spisovatelům, kteří vstoupili do literatury počátkem osmdesátých let. Rodák z Leicesteru vyrůstal na okraji Londýna a vystudoval romanistiku v Oxfordu, živil se zprvu jako lexikograf a kritik. Význačný britský frankofil a největší ostrovní „chameleon forem“ debutoval románem Metroland (1980). K Barnesovým nejslavnějším prózám patří Flaubertův papoušek (1984, Mladá fronta 1996), který si odnesl nominaci na Bookerovu cenu a získal mj. Prix Médicis a Cenu E. M. Forstera, Historie světa v 10 ½ kapitolách (1989, č. 1994), Jak to vlastně bylo (1991, č. 1999) a Love etc (2000; Láska atd.). Za knihu zachycující jednu epizodu ze života sira A. C. Doyla, román Arthur & George (2005, č. 2007), byl opět nominován na Bookerovu cenu. Jeho jednadvacátou prózou je románový esej Žádný důvod k obavám (2008, č. 2009) o lidské zkušenosti se smrtí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohlédnout do slunce

Barnes, Julian

Mladá fronta, 2010

Napsat komentář