Život ve zlaté kleci

Klaudie na rozcesti
Chtěla by být dokonalou milenkou, redaktorkou, manželkou a hlavně matkou. Nic z toho se jí ale nedaří. Život jí klade pod nohy samé překážky…

Autorkou knihy Klaudie na rozcestí je Beáta Matyášová. Pochází z Děčína, a přestože vystudovala ekonomii, své profesi se nikdy zcela nevěnovala. Pracovala řadu let jako redaktorka (zde bych ráda upozornila na podobenství s hlavní postavou publikace). Beáta Matyášová je velmi citlivý člověk. Nehýří životním optimismem, má za sebou i zkušenosti z psychiatrické léčebny, kam se dostala v důsledku svého totálního psychického i fyzického vyčerpání. Tamní pobyt byl pro ni svým způsobem odrazovým můstkem v kariéře. Po dvou úspěšných knihách Klára nad propastí a Karla v pasti vydalo nakladatelstvím Motto příběh o další ženě na „K“ – Klaudii na rozcestí. Kniha vyšla ve společnosti Albatros Media v roce 2013.

Hlavní hrdinkou je dvaatřicetiletá Klaudie. Rozchází se po deseti letech s přítelem (s představou, že na ni čeká lepší partie) a nechává se okouzlit jiným mužem. Ocitá se tak ve vztahu s ženatým Petrem, který má ve střídavé péči devítiletou dceru Terezku. S Petrem žije ve společné domácnosti a po dvou letech soužití v pěkně zařízeném bytě je stále víc sama. Terezka tráví čas často u své vlastní mámy a Petr na pracovních schůzkách. Přestože vydělává jako redaktorka poměrně slušné peníze, necítí se šťastná. Touží být vdaná a vychovávat vlastní dítě. Její současný partner však tyto představy nesdílí. Biologické hodiny Klaudie ubíhají neúprosně kupředu a ona si to uvědomuje stále častěji… Před několika roky toužila po třech dětech, nyní snížila své nároky a stačilo by jí jen jedno miminko. K vidině dokonalého štěstí jí chybí sňatek s Petrem a vytvoření úplné rodiny i s jeho nevlastní dcerou.

Klaudie prožívá situace dějově podobné jako v Deníku Bridget Jonesové, avšak ve zkrácené a trochu zjednodušené verzi. Klaudie kolem sebe vidí spokojené rodinky včetně rodiny její nejlepší kamarádky. Ta už dokonce čeká druhé dítě. Klaudiin bývalý přítel, s nímž se rozešla, je ženatý a má dvě děti. Mnohdy ji stojí hodně sebezapření chovat se společensky přijatelným způsobem. Vtipně jsou popisovány příhody z práce, vztahy s kolegy i nadřízeným šéfredaktorem, kterému nemůže přijít ani na jméno. Děj knížky je prostě „ze života“. Celý příběh trvá jeden jediný rok.

Hlavní hrdinka prožívá svůj život jako na houpačce. Chvíli je veselá, chvíli smutná a až do poslední strany nechává čtenáře v napětí, jak se svým životem naloží. Právě ono očekávání mě nutilo číst stále dál, a tak jsem publikaci přečetla doslova jedním dechem. Hrdince jsem fandila a v závěru knihy, který nemohu prozradit, mé sympatie k ní ještě vzrostly.

Knihu bych doporučila ženám, jež si chtějí při četbě odpočinout. Myslím, že je vhodná jak pro svobodné třicátnice, tak pro vdané maminky, neboť touha po dítěti je vlastní většině žen.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlaudie na rozcestí

Matyášová, Beáta

Motto, 2013

Napsat komentář