Dystopický román plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech

Dech1_Baronet
Mladá irsko-americká autorka přichází s románem plným touhy po svobodě…

Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom.

Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně.

 

obálka knihy DechDech

Vydalo nakladatelství Baronet

Autorka: Sarah Crossan
Překlad: Markus, Radvan
Počet stran: 264
Formát: 120 x 195 mm
Vazba: vázaná
Vyšlo: 4.4.2013

Přečtěte si více o knize Dech

Prolistujte si ukázkovou kapitolu

 

Ukázka z knihy

Alina
Stisknu Abelovi ruku a on se na mě podívá. „Teď?“ zeptá se. Druhou ruku strčí do kapsy.
„Ne, ne. Ještě ne,“ šeptám. Jsme přímo v hledáčku několika kamer a pár metrů od nás stojí stevard. Přitáhnu Abela k sobě a obejmu ho kolem krku. Nechodíme spolu, ale pokud to budeme předstírat, nebudeme vypadat tak podezřele.
„Dej mi vědět kdy,“ říká Abel.
Blížíme se ke skupině bříz bělokorých a připojujeme se k hloučku návštěvníků, kteří na ně zírají. Průvodce podrobně vysvětluje, jak složité je zde udržet stromy naživu, a turisté, většinou prémiové, to baští i s navijákem. „Než doroste do podobné výšky, trvá této odrůdě celých dvanáct let. Srovnatelný exemplář nenajdete nikde jinde na Zemi.“ Odolávám pokušení obrátit oči v sloup a místo toho vytahuju svůj pad, abych si jako správná turistka pořídila fotku.
Z amplionů kdosi oznamuje přísným hlasem: „Za pět minut se rezervace zavírá. Prosím, opusťte biosféru. Za pět minut se rezervace zavírá. Prosím, opusťte biosféru.“

„Už to nestihneme,“ prohlásí Abel, pustí moji ruku a zamíří k východu. Okamžitě se mu vrhám kolem krku.
Při tréninku byl ohromně sebejistý. Nikdy by mě nenapadlo, že tak rychle dostane strach.
„Nemůžeme z toho vycouvat,“ říkám rozhodně. „Na vstupné jsme šetřili celé měsíce. A potřebujeme ty sazenice. Bez nich pryč nepůjdeme.“ Rozhlížím se kolem.
Všichni jdou směrem k nám, včetně stevardů.
Políbím Abela na špičku nosu. Odtáhne se.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDech

Crossan, Sarah

Baronet, 2013

Napsat komentář