Právě dnes si připomínáme výročí prvního vydání Robinsona Crusoea!

RobinsonCrusoe_nahled
Dnes je to na den přesně 294 let, kdy byl poprvé vydán dobrodružný příběh o námořníkovi, který se snaží přežít na pustém ostrově. Pojďte si s námi tento nesmrtelný příběh připomenout!

Příběh anglického spisovatele Daniela Defoea o vynalézavém trosečníkovi, který dokázal přežít na pustém ostrově téměř 30 let, poprvé vyšel v roce 1719. Byl vydán v mnoha zemích a nejednou se k čtenářům dostal v převyprávěné podobě. Slavný román býval totiž často považován za knihu pro děti příliš těžkou a nesrozumitelnou. Od jeho vzniku tak byly napsány mnohé verze pro mládež, v nichž se původní obsah do jisté míry stírá.

Společnost Albatros Media nabízí svým dětským čtenářům hned dvoje zpracování Robinsona Crusoea.

První z nich loni v srpnu vydalo nakladatelství Albatros.

obálka knihy Robinson Crusoe

Robinson Crusoe

Vydalo: nakladatelství Albatros

Autoři: František Novotný, Daniel Defoe
Počet stran: 208 + 26 stran přílohy
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
ISBN: 978-80-00-03009-8

 

Přečtěte si více o knize Robinson Crusoe, najdete zde i ukázku z knihy.

Převyprávění spisovatele Františka Novotného se osm let od prvního vydání stalo doslova novodobou klasikou. Přibližuje čtenářům ničím nepřikrášlenou postavu Robinsona – Robina, inspirovanou původním hrdinou s jeho dobrými i špatnými vlastnostmi. Hrdina po dlouhé době pochopí, že nedobrovolný pobyt na opuštěném ostrově není jen krutým osudem, ale zároveň jedinečnou příležitostí, jak se zbavit omezeného myšlení a chamtivosti. Kniha je doprovázena jedinečnými ilustracemi Zdeňka Buriana.

 

_________________________________________________

 

Slavný příběh převyprávěl také Vladimír Hulpach. Jeho dílo vyšlo taktéž ve společnosti Albatros Media, ovšem tentokrát v nakladatelství XYZ.

obálka knihy Robinson Crusoe

Robinson Crusoe

Vydalo: nakladatelství XYZ

Autor: Vladimír Hulpach
Počet stran: 304
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
ISBN: 978-80-7388-733-9

 

Přečtěte si více o knize Robinson Crusoe, najdete zde i ukázku z knihy.

Příběh mladého Robinsona, v němž jeho otec, známý obchodník z Yorku, viděl budoucího právníka, jeho však zaujal svět lodí a námořníků, a tak se vydal na svoji životní plavbu, dnes již patří mezi základní knihy snad každé rodinné knihovny. Robinson se po ztroskotání na pustém ostrově učí, jak v neznámém a exotickém prostředí přežít. Díky své pracovitosti a vytrvalosti i nově nabytým přátelstvím se mu podaří vytvořit si pro sebe v tomto nehostinném prostředí alespoň provizorní domov. Knihu svými ilustracemi doprovodil Lukáš Urbánek.

 

_________________________________________________

logo nakladatelství AlbatrosNakladatelství Albatros je nejstarší české nakladatelství, které se od svého vzniku specializuje na vydávání literatury pro děti a mládež (bylo založeno v roce 1949; do roku 1969 působilo pod původním názvem Státní nakladatelství dětské knihy).
Soustředí se na kvalitní původní i překladovou literaturu především pro děti od 2 do 12 let. Je dlouhodobým exkluzivním vydavatelem knížek Astrid Lindgrenové a příběhů Harryho Pottera J. K. Rowlingové pro území České republiky.
V nabídce nakladatelství Albatros si vyberete od leporel pro nejmenší přes poezii, pohádky, knížky pro začínající čtenáře, literaturu populárně-naučnou a vzdělávací až po fantasy, detektivní příběhy i komiksy. Knížky bohatě barevně ilustrované i příběhy pro zdatnější a náročnější čtenáře.

 www.albatrosmedia.cz

logo nakladatelství XYZNakladatelství XYZ vydává především původní českou literaturu, autorizované biografie, historické publikace i poutavé encyklopedie. Máme ambici být nakladatelstvím se širokým záběrem, chceme oslovit čtenáře různých zájmů a generací. Doposud jsme vydali téměř 400 knižních titulů.

www.xyz-knihy.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRobinson Crusoe

Defoe, Daniel - Novotný, František

Albatros, 2012

zobrazit info o knizeRobinson Crusoe

Hulpach, Vladimír

XYZ, 2012

Napsat komentář