Buďte empatičtí!

empatie
Chybí nám empatie? Podle známé psycholožky Jiriny Prekop zcela určitě…

V edici Psychologie pro každého nakladatelství Grada vychází v těchto dnech zajímavá publikace, jejíž podtitul Vcítění v každodenním životě je všeříkající…

Známá psycholožka českého původu působící dlouhá léta na dětské klinice ve Stuttgartu ukazuje pomocí četných příkladů typických i pro české prostředí, jak v mnoha oblastech našeho každodenního života narážíme na chybějící schopnost empatie. Analyzuje, čím může být vzájemná ohleduplnost posilována, jakým způsobem ji může být u druhých dosaženo.

 

Empatie

Autorka: Jirina Prekop

Formát: A5
Vazba: měkká V2
Rozsah: 132 stran
ISBN: 978-80-247-0672-6

 

 

Přečtěte si více o knize Empatie a prolistujte si ukázkové strany

 

Co se kromě jiného z knihy dozvíte?

-  Jak posilovat ohleduplnost mezi lidmi

-  Jak si navzájem lépe porozumět

-  Vývoj schopnosti vcítění

-  Temné stránky empatie

 

Jirina Prekop jako tvůrkyně konceptu terapie pevným objetím vidí cestu k obnovení narušených mezilidských vztahů ve vcítění se jeden do druhého, v pěstování schopnosti empatie.

Tato tematicky ojedinělá kniha vykresluje obrazy empatie a naopak bezohlednosti v konkrétních situacích všedního dne (v dopravě, při nákupu, ve škole, v milostných vztazích, v rodině) a na tomto základě definuje proces vcítění, apeluje na jeho osvojování od raného dětství a varuje před zneužitím této svébytně lidské schopnosti. Publikaci uzavírají praktická doporučení, jak o vcítění pečovat.

 

Krátká ukázka z knihy

V paměti mi utkvěl tento obrázek z dětství: když byla moje maminka jednou hluboce zarmoucená, položila hlavu na stůl a hořce plakala, vyskočila naše kočka Muryška nahoru, ačkoli věděla, že to má zakázáno, a jala se maminku utěšovat. Nedělala to ale tak, jak to kočky dělávají, starajíce se o vlastní požitek. Muryška olízala mamince tvář, slíbala její slzy a neodešla, dokud maminka neprojevila radost s jejím utěšováním. Vysoká emoční úroveň tohoto jednání se nedá vysvětlit instinktivním chováním. Splňuje všechny podmínky vcítění v jeho nejčistší formě: vycítění nouze, v jaké se druhý nachází, vzdání se vlastní vůle ve prospěch toho, kdo ji potřebuje, a aktivní ochota pomoci. Od zvířat se můžeme leccos naučit. (str. 115)

Zaujala vás ukázka? Zítra si z knihy Empatie můžete přečíst víc v další ukázce, kterou pro vás připravujeme.

————————————————————————————————-

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí.

Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEmpatie
Vcítění v každodenním životě

Prekop, Jirina

Grada, 2013

Napsat komentář