Tom Hodgkinson zavítal do Brna!

Hodgkinson_uvod
Tuto sobotu, 15. října, se uskutečnila konference Aktivní rodičovství. Jedním z pozvaných hostů byl i britský spisovatel a publicista Tom Hodgkinson. Jeho fanoušci se s ním ale mohli setkat již o jeden den dříve.

V pátek 14.10. totiž proběhla v Knihkupectví Barvič a Novotný beseda a následná autogramiáda Toma Hodgkinsona.

Po úvodním slovu zástupců z nakladatelství Jota, které Hodgkinsonovy knihy vydává, a z knihkupectví Barvič a Novotný bylo předáno slovo známému spisovateli.

Ačkoli na stránkách knihkupectví bylo avizováno, že Tom Hodgkinson přítomné seznámí se svou novou knihu Jak být volný, skutečnost byla mírně odlišná. Autor vyprávěl především o svém životě, zejména o třech hlavních úsecích.

Jeho život dlouhá léta probíhal podobně jako životy mnohých z nás. Pracoval, aby vydělal peníze na vše, co člověk žijící v konzumní společnosti „potřebuje“. Například synovi financoval nejrůznější kroužky, a aby synovi mohl kroužky dopřát, musel hodně pracovat.

Potom ale nastal zlom. S rodinou se přestěhovali na venkov, kde začali budovat svou farmu. Chtěli se zcela osamostatnit, vyprodukovat si své vlastní maso či ovoce, minimálně pracovat pro nějakého zaměstnavatele a trávit s dětmi co nejvíce volného času. Tehdy vznikla jeho nesmírně úspěšná kniha Líný rodič. Tom Hodgkinson toto životní období s nadsázkou označil slovy „epikurejský povaleč“.

V současné době jeho život směřuje do fáze jím označené jako „buržoazní knihovník“. Ostatně hned na začátku setkání se s úsměvem zmínil, že do Brna přijel krom jiného načerpat inspiraci pro vlastní knihkupectví.

Po vylíčení svého života a částečně i se své životní filozofie, která se promítá do jeho knih a článků, předal slovo účastníkům besedy. I ti, kteří se neodvážili mluvit anglicky, měli možnost položit Tomu Hodgkinsonovi otázku, protože byl přítomen tlumočník. Veškerá komunikace probíhala v uvolněné atmosféře; nebyla nouze ani o vtipné momenty. Například jeden z přítomných návštěvníků se zeptal, jak jde dohromady filosofie líného rodičovství s konferencí o aktivním rodičovství. Autor také na otázku, do kdy lze děti vychovávat „líně“, odpověděl, že tak do pěti let, a ideálně už ve třinácti děti nechat vylétnout z hnízda.

Na závěr proběhla autogramiáda. Besedy s Tomem Hodgkinsonem se zúčastnilo i mnoho rodičů, nebylo proto divu, že nejčastěji autor podepisoval Líného rodiče.

Setkání bylo milé, zajímavé a příjemné. A ti, kteří se ho zúčastnit nemohli, mohou alespoň nahlédnout do některé z autorových knih a takto zprostředkovaně se seznámit jak s ním, tak s jeho názory a myšlenkami.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak být volný
Užívejte života naplno

Tom Hodgkinson

Jota

Napsat komentář