O malém chlapci s velkým srdcem

šimsa
Automobilová havárie často končí tragicky. Bohužel smrt si nevybírá a o život přicházejí oba rodiče malého nemluvněte. Jeho dědeček sice bude po zbytek svého života na invalidním vozíku, ale žije.

Šimsa je název knihy a zároveň jméno ústředního hrdiny. Hana Doskočilová v ní představuje příběh o chlapci Šimsovi, který žije se svým dědečkem. Publikace patří do edice Třetí čtení, které vydává pro začínající čtenáře nakladatelství Albatros. Tato kniha vyšla v roce 2013.

Život není vždy spravedlivý, a tak spousta dětí bez rodičů končí v dětských domovech, u pěstounů nebo u příbuzných. Často se stává, že tyto děti nejsou šťastné, najdou si přátele v pochybných partách a dopouštějí se trestné činnosti. To rozhodně neplatí o hlavním hrdinovi knížky – Šimsa má to štěstí, že může bydlet u svého dědečka. Ten se o vnuka stará, jak nejlépe dokáže, a přestože je handicapovaný, zůstává optimistou a rozdává kolem sebe dobrou náladu. Je zcestovalý, jelikož jako bývalý fotbalista sjezdil celý svět. Svému vnukovi má neustále co vyprávět. Šimsovi autorka přisoudila ty nejlepší morální vlastnosti. Na jeho výchově má obrovský podíl invalidní dědeček. Šimsa je kamarádský, snaží se být užitečný v domácnosti, pomáhá v nesnázích lidem i zvířatům. Jednoho dne se ujme opuštěného pejska. Zažívají spolu jedno dobrodružství za druhým. Šimsovi div srdce neutrhne skutečnost, že se objeví pejskův skutečný majitel. Jakmile se z něj vyklube dědečkův kamarád, taktéž fotbalový veterán, chlapec o čtyřnohého kamaráda nepřichází, naopak získává jakéhosi druhého dědečka. S pejskem tak může dovádět dál, zatímco „dědečci“ si vyprávějí.

Líbí se mi, že děti si při čtení uvědomí, jak je důležité pomáhat člověku na invalidním vozíku. Z chování a uvažování hlavního hrdiny je patrné, že je možné významně přispět k pohodlí postižených lidí, třeba pořízením některých drobných pomůcek. Šimsa se snaží dědečkovi zpříjemnit chvíle na vozíku a vyrobí mu i „zlepšováky“ pro usnadnění každodenního života.

Publikaci doprovází obrázky Jindřicha Kovaříka, člena Klubu ilustrátorů dětské knihy a držitele mnoha ocenění za svou výtvarnou činnost. Netypické černo-žluté ilustrace vtipně a výstižně doplňují text. Hezké vyprávění díky nim doslova ožívá.

Kniha je psána větším písmem a doporučila bych ji dětem na prvním stupni základních škol, které si chtějí číst samostatně. Jednotlivé kapitoly na sebe navazují a na čtenáře v ní čeká dojemné vyprávění o malém chlapci s velkým srdcem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠimsa

Doskočilová, Hana

Albatros, 2013

Napsat komentář