Jak se vyvíjela evropská společnost v poslední dekádě před druhou světovou válkou?

zide-na-ceste
Nakladatelství Academia vydává v edici Historie volně spojené reportáže o putování Židů od slavného novináře a spisovatele Josepha Rotha. 

Joseph Roth: Židé na cestě

Kniha známého žurnalisty a prozaika Josepha Rotha (1894-1939) sleduje ve volně spojených reportážích putování Židů z evropského Východu do západní Evropy, do USA a do Palestiny. Autor, který se sám po většinu svého života pohyboval po evropských velkoměstech, zasvěceně líčí situaci židovského obyvatelstva jak v původní vlasti, tj. v Rusku a ve východních částech bývalé rakousko-uherské monarchie, tak v západních velkoměstech, Vídni, Berlíně a Paříži, zamýšlí se též nad perspektivami židovského osidlování Palestiny.

Text se skládá z původních reportáží publikovaných poprvé ve druhé polovině dvacátých let a ze dvou doslovů k vydáním z druhé poloviny let třicátých. Od mírného optimismu původního textu se nálada mění takřka v beznaděj posledního doslovu. I z toho důvodu je kniha zajímavým a dodnes čtivým dokumentem vývoje a “cesty” evropské společnosti v posledním desetiletí před druhou světovou válkou. Přeložil Ondřej Sekal.

Židé na cestě

Autor: Roth, Joseph

Vazba: vázaná s přebalem

Formát: 130 × 200 mm

Počet stran: 104

Cena: 250 Kč

ISBN: 978-80-200-2250-9

Knihu Židé na cestě vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Josepf Roth se narodil 2. září  roku 1894 v  Brodech u Haliče. Byl to velmi bystrý pozorovatel a střízlivý zpravodaj, jeho dílo je však plné drobných mystifikací (například ohledně jeho původu a dětství, služby v armádě a pod.) a tajemství. Zároveň to byl citlivý člověk, který ostře vnímal konec „starých časů“, kdy mohl být, jak napsal, „zároveň Němcem a vlastencem mezi ostatními národy“. Po válce měl blízko k levicovým postojům, ale nikdy se nestal komunistou.

Proslavil se zejména romány Pochod Radeckého a Kapucínská krypta. Jeho díla měla jistý ohlas už před druhou světovou válkou, ale známost mu přinesla až po ní a mnohá z nich byla přeložena do řady jazyků i zfilmována. Josepf Roth zemřel 27. května roku 1939 v Paříži.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽidé na cestě

Roth, Joseph

Academia, 2013

Napsat komentář