e-zóna – nový prostor pro informace v Ústřední knihovně v Praze

ezona
Občas se někdo zeptá, jak na tom knihovna je se zájmem veřejnosti. Mají ještě lidé zájem o čtení a půjčují se knihy? Odpověď je celkem snadná, zájem je, knihy se půjčují a lidé do knihovny chodí z nejrůznějších důvodů – když chtějí čtení pro radost, pro zábavu, hledají informace ke studiu… Ale jsou i služby, o které zájem v posledních letech poměrně prudce klesá, a to je i případ tištěných novin a časopisů.

Když se v roce 1998 otevírala po celkové rekonstrukci Ústřední knihovna, byla pro tištěné noviny české i zahraniční, doplněné inzertními tiskovinami, vyhrazena celá jedna místnost. Vzhledem k poklesu zájmu o tuto službu a naopak zvýšení zájmu o knihovnu jako prostoru ke studiu, jsme se rozhodli bývalou Čítárnu proměnit v e-zónu. V prostoru na úrovni chodníku chceme nabídnout snadný přístup k elektronickým zdrojům informací.

E-zóna byla otevřena v pondělí 5. září 2011 s provozní dobou od pondělí do soboty a nabídne místo pro připojení k internetu pomocí PC, iMaců i vlastního notebooku, pro práci či studium v menších skupinách, přístup k e-knihám a on-line zdrojům informací (oborové informační databáze), v polovině září pak nabídku rozšíří možnost studia z e-knih, které knihovna zpřístupní ve spolupráci s nakladatelstvím Academia. Samozřejmostí bude vyškolený knihovník, který poradí a poinformuje.

Doplňkovými službami pak budou: placený tisk pro osobní potřebu (ČB, A4), automat na točenou Kofolu a informace o pražském kulturním dění.

Provozní doba e-zóny: PO 12 – 20, ÚT- PÁ 9 – 20, SO 9 – 17

Čtenáři denního tisku ale o své noviny nepřijdou. Nabídka je přesunuta přímo do prostor knihovny k „oválnému“ stolu, kde jsou také regály s výběrem časopisů. Společenské a hobby tituly časopisů si čtenáři mohou půjčovat domů na 14 dní.

Více informací o knihovně a dalších službách viz zde.

Doporučení:
Share

Napsat komentář