Oslava náhodným Einsteinům, kteří změnili svět

omylem_geniem_AM_3_nahled
Velká část nejoslavovanějších objevů historie lidstva, od střelného prachu až po Viagru, je dílem čiré náhody, která vedla k převratným myšlenkám a vynálezům…

Kniha, která vychází v nakladatelství CooBoo, je oslavou náhodným Einsteinům, jejichž náhlá vnuknutí změnila svět.

Věnuje se zásluhám známějších osobností, jakými byli Isaac Newton nebo Louis Pasteur, ale neopomíjí ani méně opěvované hrdiny!

Vydejte se s touto knihou na prohlídku vědeckých a technologických zázraků, které změnily svět.
Omylem géniem

Vydalo nakladatelství CooBoo

Autor: Richard Gaughan
Počet stran: 256
Formát: 175×235 mm
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Vyšlo: 13.03.2013

 

Více o knize se dozvíte na stránkách nakladatelství CooBoo

Můžete si přečíst i ukázkovou kapitolu

 

Přesvědčíte se, že pevná víra, nečekaná inspirace a nenadálé změny chápání mohou ze dne na den změnit způsob, jakým vnímáme svět.Ať je to objev penicilinu nebo vynález mikrovlnné trouby, náhlé záblesky inspirace udávají našim životům směr již sedm tisíc let.

Hrdiny knihy jsou lidé, kteří změnili svět, třeba jako vynálezce rádia nebo bezpečnostního skla…

 

Ochutnávka z knihy:

Jak daleko Měsíc je a jak rychle obíhá kolem Země, lidé věděli už předtím. Věděli také, že Měsíc se z oblohy nehne. Jinými slovy, na začátku hodiny je Měsíc od Země stejně daleko jako na jejím konci. Newton si dal tyto poznatky dohromady, aby zjistil, jak moc se povrch Země během dané hodiny od Měsíce vzdálí, což se musí rovnat tomu, jak moc se zase Měsíc k Zemi přiblíží. Ukázalo se, že Měsíc je k Zemi přitahován tři tisíce šestsetkrát menší (1/3 600) silou než jablko. Ale moment! Jestliže Měsíc a jablko na opravdu vysokém stromě k Zemi přitahuje stejná věc, neměla by obě tělesa pociťovat stejně velkou sílu?

Newton se vrátil k matematice. Věděl, že vzdálenost od středu Země ke středu Měsíce je šedesátkrát větší než vzdálenost od středu Země ke středu jablka.

Jestliže se domníval správně a opravdu předměty přitahuje stejná síla, bude nepřímo úměrná druhé mocnině vzdálenosti mezi nimi.

Jinými slovy, tělesa, která jsou od sebe dvakrát dál, budou přitahována O,25násobkem síly.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOmylem géniem

Gaughan, Richard

CooBoo, 2013

Napsat komentář