Městská knihovna v Praze – už 120 let na moři literatury

120let
120. narozeniny může knihovna oslavit jen jednou. A když už to přijde, tak je potřeba se zamyslet, jakou má mít oslava podobu. Má to být ohňostroj? Koncert? Nebo snad ples?

Městská knihovna v Praze se rozhodla, že svoji 120 oslaví tak, aby si toho čtenáři všimli (proto celý rok logo doprovází parníček) a aby prezentovala všechny služby, které už 120 let obyvatelům a návštěvníkům Prahy nabízí.

Po řadě menších akcí se schyluje k největší výroční aktivitě, totiž výstavě s názvem 120: Vylodění ve Smečkách, která bude od 5. října do 19. listopadu 2011 k vidění v Galerii Smečky (Ve Smečkách 24, Praha 1).

„Možná se teď hodně lidí zarazí s otázkou, co může taková městská knihovna vlastně vystavovat.“ říká Michaela Losíková, kurátorka výstavy. A s úsměvem dodává: „Práce na přípravě výstavy, které trvaly skoro rok, ukázaly, že je toho dokonce více, než se do prostor Galerie Smečky může vůbec vejít.

Suterénní prostor galerie je tak celý věnován souboru vzácných tisků z fondu Městské knihovny v Praze, které jsou doplněny vhodnými zápůjčkami z Židovského muzea, Památníků národního písemnictví, Strahovské obrazárny i od soukromých majitelů. „Expozice by měla návštěvníky provést historií tištěného slova i historií sbírky vzácných tisků v Městské knihovně v Praze.“ doplňuje Losíková. Nejstarší a nejvzácnější tisk – originál Pražské bible, prvotisk z roku 1488 – ve fondu Městské knihovny v Praze tak bude doplněn dalšími tisky (např. bibliofilskými vydáními tisků s kresbami a ilustracemi J. Váchala, J. Šímy nebo první vydání Máje K. H. Máchy z roku 1836). Zapůjčené předměty z jiných organizací i od soukromých majitelů pak dokreslí atmosféru popisovaného období. Expozice také připomene pohnutou historii tisků, z nich většina byla těžce poškozena při povodních v roce 2002, včetně zmíněné Pražské bible.

Hlavní prostor galerie bude pak věnován sbírkám mladším, ale stejně zajímavým. Unikáty ze svých fondů představí i další oddělení Městské knihovny v Praze, která se specializují na divadlo, hudbu či výtvarné umění.

Snažili jsme se, aby na výstavě nebyly jen vitríny a tisky, na které si návštěvníci nemohou sáhnout,“ říká Losíková, „proto jsme je doplnili i o e-knihy, e-čtečky, on-line připojení, reprodukovanou hudbu nebo tvůrčí dílny pro školní kolektivy.“ Chybět nebude ani čtenářský koutek, který nabídne místo pro posezení s knihou, nebo možnost získat otisk výročního razítka a zasoutěžit si o drobné ceny.

Plavba Městské knihovny v Praze uplynulými 120 lety bude také názorně graficky znázorněna kalendáriem, které připomene důležité milníky a dobové fotografie. Kolekce by nebyla úplná bez výročního parníku, který bude přítomen ve velikosti 118 x 175 cm. Tedy velikosti, která odhalí i ty nejskrytější literární a jiné postavy. „Vyhrává ten, kdo najde všechny vyobrazené ředitele Městské knihovny v Praze. Jako nápovědu můžeme prozradit, že plakát ukrývá tři – jednoho současného a dva historické…“ směje se Losíková.

Výstava byla připravena za laskavé podpory Pražské plynárenské, a. s. Dále za podporu děkujeme Dopravnímu podniku hl. města Prahy, nakladatelství Egmont, knižní distribuci Kosmas a firmě Lotech.

120: Vylodění ve Smečkách

Galerie Smečky, Ve Smečkách 24, Praha 1
5. října – 19. listopadu 2011 ; úterý – sobota 11-18:30 hodin

Doporučení:
Share

Napsat komentář