Nedělní odpoledne: Jiří Kahoun – O létajících strojích

kahoun4_perex
Člověk a létací stroj… Přečtěte si se svými dětmi o létání od jeho počátků v naší ukázce.

Lidé odnepaměti snili o létání. O tom, že se jako ptáci vznesou k nebi a budou moci svět pod sebou pozorovat z výšky…Jiří Kahoun bude nejen vašim dětem vyprávět, jak se jim to, po mnoha neúspěších a někdy i pořádně bolestivých pokusech, konečně podařilo…

 

Sny o létání

Všichni lidé a prý i zvířata mají své sny. O čem se zdá slonům nebo myškám, nic nevíme a můžeme se o tom jen dohadovat. Ale o snech lidí toho víme víc než dost. Lidem se zdá tolik věcí, tolik nesmyslů, až se tomu sami diví.

V Bibli se nepíše, jak vypadali první lidé. Nedočteme se v ní, zdali byli Adam a Eva chlupatí jako gorily, nebo se podobali dnešním kráskám a krasavcům. Ať to bylo jak to bylo, určitě už tenkrát měli sny o rajských věcech a také o létání.

Jednou spolu leželi v ráji nazí ve stínu stromu obaleného červenými, šťavnatými jablky a podřimovali. Leželi na zádech v zelené trávě, mhouřili oči na modré nebe a snili. Viděli cupitat stádo bílých beránků a pod nimi velkého ptáka. Král ptačí říše plachtil vysoko nad rájem bez pohybu křídel. Pak se k němu přidal druhý pták a létali spolu. Vznešený ptačí pár tančil vzduchem zásnubní tanec.
„Takhle bych chtěl někdy létat,“ ukázal nahoru prstem Adam a Eva se usmála:
„Já taky. To musí být nádhera.“
Jenže tenhle sen se jim nikdy nesplnil. Po vyhnání z ráje se Adam s Evou museli plahočit světem. Hledat si obživu v potu tváře a vychovávat děti.

Jejich děti také snily o létání. Snily o něm další a další generace. Vyprávějí se legendy o bájném chlapci Ikarovi, který se na svých křídlech z per a vosku tak přiblížil slunci, že se křídla roztavila a Ikaros se zřítil do moře.
V Kolumbii se zase našla tisíce let stará zlatá letadélka, nad jejichž původem badatelé dodnes kroutí hlavou. Že by už tehdy indiáni na obloze zahlédli něco, co vypadalo jako pták, ale pták to tak docela nebyl?
Od příběhu Adama a Evy uběhly stovky a tisíce let a během nich další a další lidé snili o létání. Několik podivínů a odvážných jedinců se o létání také bezúspěšně pokoušelo. Mnozí z nich se při pokusech zranili, někteří zahynuli. Sny o létání však byly tak krásné a silné, že se jim nedalo ubránit. Lidé se stále pokoušeli o jejich splnění a jednou… Po dlouhém čase hledání a pokusů se to potomkům Adama a Evy konečně podařilo. Lidem se splnil sen a létají jako ptáci.

Knihu O létajících strojích – Pohádky z povětří
vydalo nakladatelství Albatros

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO létajících strojích
Pohádky z povětří

Kahoun, Jiří

Albatros, 2013

Napsat komentář