Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. března 2013

Nenechte si ujít
Březen jako Měsíc čtenářů stále pokračuje a přináší vám spoustu zajímavých akcí, které stojí za to navštívit. Pár z nich bych vám ráda blíže představila.

V pondělí 18. března pořádá knihovna ve Vyškově zajímavou akci pro děti, která se jmenuje Babičko, čti mi. Program začíná ve 14 hodin a probíhá pravidelně každé pondělí. Malí čtenáři zde tentokrát uslyší úryvky z únorových knižních novinek a také se seznámí s pranostikami a hádankami na měsíc březen.

Ve Strakonicích proběhne týž den výstava starých tisků a prvotisků. Pod dohledem odborníků budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si, ale i zalistovat historickými svazky. Některé z nich jsou staré až pět století. Akce probíhá od 10 do 17 hodin v Šmidingerově knihovně ve vstupní hale. Nenechte si ujít možnost sáhnou si na historii vlastníma rukama. Mezi velká lákadla určitě patří Bible kralická, která je vůbec prvním českým překladem bible nebo ručně kolorovaný barokní atlas světa z 18. století.

Ve středu 20. března Ústřední knihovna v Hradci Králové znovu otevírá svou pobočku. Kvůli nedostatečnému prostoru se musela přestěhovat na novou adresu. Od tohoto data najdete knihovnu ve Wonkově ulici. Ve 14 hodin bude slavnostně přestřižena páska a návštěvníci tak budou moci začít využívat veškeré služby, které jim tato instituce nabízí. Díky velké budově se na jednom místě kromě půjčovny ocitnou i další specializovaná pracoviště, jako jsou hudební knihovna, zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké, referenční centrum a nově také středisko Europe Direct, knihařská dílna, literární kavárna a galerie s víceúčelovým sálem. Čtenáři jistě ocení i to, že nebudou už muset na knihy čekat několik dní, jelikož dříve byly dováženy z mimoměstského skladu, ale dostanou je hned do ruky.

Petr Koukal bude ve čtvrtek 21.března křtít svou nejnovější knihu s názvem Deník muže ve středních letech. Akce proběhne v Knihovně Eduarda Petišky v Brandýsu nad Labem od 18:30 hod. Křtít knihu bude básník Ivo Harák. Koukal je známý tím, že se často ve své tvorbě nechává inspirovat světem kolem sebe. U nejnovější knihy tomu nebylo jinak. Autor použil deníkovou formu podobnou Michalu Vieweghovi. Zaznamenává den po dni celý loňský rok. Hlavní hrdina bojuje se svými pubertálními dětmi, ale i s mladším šéfem. Prožívá klasickou krizi středního věku, kdy má chvílemi pocit, že mu život protéká mezi prsty, ale zároveň je vděčný za své letité manželství. Tento vztah mu však vůbec nepřekáží v tom, aby klidně flirtoval s jinými ženami. Dílo je vtipné a každému, komu se přibližuje čtyřicítka, bude jistě připadat i dost pravdivé.

Kateřina Tučková, která dostala cenu Magnesia Litera 2010, Knižní klub – Cena čtenářů za román Vyhnání Gerty Schnirch, bude z této knihy číst na XXII. Konferenci Dialog uprostřed Evropy. Akce začne v 17 hodin a proběhne v opatství na Mendlově náměstí v Brně. V březnu 2012 vydala autorka román Žítkovské bohyně, fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha získala Cenu Josefa Škvoreckého a Kateřina Tučková se stala nejprodávanější českou autorkou roku 2012.

Tyto akce nejsou ale jediné, které se budou tento týden odehrávat. Mnohem víc jich naleznete v našem Kalendáři akcí. Pokud sami víte o nějaké zajímavé besedě, výstavě nebo jiné akci, můžete ji do Kalendáře vložit. Budeme jen rádi.

Doporučení:
Share

Napsat komentář